Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in september…

Zondag 1 september 1985: het wrak van de Titanic wordt ontdekt

Tot voor kort waren mensen bereid om 250.000 dollar te betalen voor een retourticketje naar het wrak van de Titanic, 3800 km diep in zee. De fascinatie voor het luxueuze cruiseschip blijft, en dat is te danken aan oceanograaf Robert Ballard. Hij ontdekt op een zondag in 1985 de wrakstukken van het iconische schip dat in de nacht van 14 op 15 april 1912 naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk, waarbij 1517 mensen om het leven kwamen.

Zondag 10 september 1933: de geboorte van mode-icoon Karl Lagerfeld

Het was een goedbewaard geheim, maar modeontwerper Karl Lagerfeld zag het levenslicht in Hamburg in het jaar 1933 (en niet in 1938 zoals hij zelf graag beweerde). Hij begon zijn carrière bij Balmain, maar stapte over naar modehuizen Fendi en Chanel, waarvan hij tot aan zijn dood het boegbeeld bleef. Het mode-icoon – bekend om zijn donkere bril en handschoenen zonder vingertoppen – zou 85 jaar worden en liet bij zijn dood zo’n 150 miljoen euro na aan de liefde van zijn leven: zijn kat Choupette.

Zondag 2 september 1945: het einde van WO II

Nadat Amerikaanse soldaten de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki hadden gebombardeerd met atoombommen, waarbij tienduizenden mensen het leven lieten, kwamen de Japanners tot de conclusie dat ze de strijd niet meer konden winnen. Op 2 september 1945 ondertekent de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Mamoru Shigemitsu de capitulatie-overeenkomst, wat het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog betekende.

Zondag 14 september 1975: de vernieling van ‘De Nachtwacht’

Het schilderij De Nachtwacht (1642) van Rembrandt is door de jaren heen doelwit geweest van diverse vandalen, nog voor er sprake was van enig klimaatactivisme. Op een zondag in 1975 stak een geestelijk verwarde man dertien keer met een gekarteld mes in het meesterwerk. Dankzij een zorgvuldige restauratie is De Nachtwacht nog steeds een publiekslieveling. Elk jaar brengen twee miljoen mensen een bezoek aan het enorme tafereel in het Rijksmuseum van Amsterdam.

Zondag 29 september 1968: de eerste uitzending van ‘De Fabeltjeskrant’

‘Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naartoe?’ Op zondag 29 september 1968 nestelen kinderen zich voor de kijkbuis om het eerste avontuur van Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar en de rest van het Dierenbos te aanschouwen. In totaal werden er meer dan 1600 afleveringen gemaakt en in 2005 werd De Fabeltjeskrant, die met de slogan ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ miljoenen kinderen uit de Lage Landen het bed in hielp, uitgeroepen tot beste kinderprogramma ooit. (Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier