In Hooglede tonen kinderen dat ook school een thuis kan zijn. (foto Wonderwijs)

Ontdek ‘thuis’ vroeger en nu op Erfgoeddag in West-Vlaanderen

Wat maakt het gewone van ‘thuis’ zo bijzonder, zowel lang geleden als op dit moment? Dat ontdek je op zondag 21 april op Erfgoeddag. Op heel wat verschillende plekken verspreid over West-Vlaanderen kan je via tal van activiteiten dat authentieke thuisgevoel ervaren. We pikken er vijf uit.

Het Merghelynck Museum in Brugge is een echte thuis uit de pruikentijd. Ervaar hoe het gezin van François Merghelynck er leefde. In de mooi versierde kamers vinden vandaag allerlei activiteiten plaats. Zo wordt in het groot salon gedanst op kamermuziek en wordt in de eetkamer een heerlijke maaltijd geserveerd. Of bekijk hoe meneer en mevrouw snuiven en roken in de rookkamer. Dat veel leerlingen zich thuis voelen op hun school, tonen de kinderen en leerkrachten van Wonderwijs in Hooglede vandaag. In de turnzaal zijn verschillende thuisplekken van toen ingericht, maar ook de ruimere dorpsomgeving krijgt een invulling met een oud cafeetje, een snoepwinkel en een dokterspraktijk van weleer, allemaal met bijhorende activiteiten.

Koken in 1900

Op Erfgoeddag opent het erfgoeddepot Depotyze in Ieper exclusief de deuren voor het grote publiek. In het depot krijgen tal van objecten uit onze regio een nieuwe thuis. Wie langskomt, kan een kijkje achter de schermen nemen en luisteren naar de vele verhalen die vaak getuigen van noeste arbeid, excellent vakmanschap of rituelen die we nu niet meer kennen. Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge duikt in de keuken en het huishouden rond 1900. Hoe werd de was en plas georganiseerd? Hoe werd er gekookt? En welke recepten bereidden rijk en minder rijk? Je ontdekt het tijdens de rondleiding. Wie houdt van zingen, is welkom in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk van Rumbeke. Onder begeleiding van organist Eric Hallein zing je mee met enkele huiselijk gekleurde volksliederen. (VVHR)

Dit moet je weten

Erfgoeddag beleef je vandaag gratis op tientallen plaatsen in West-Vlaanderen. Het volledige activiteitenaanbod en alle praktische info ontdek je op: www.erfgoeddag.be.

Download voor meer erfgoed ook de gratis Erfgoed App met videomateriaal, audiofragmenten en augmented reality.

Info: www.erfgoed.app

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier