Ook Leuven heeft een rijke culinaire geschiedenis. (gf)

Proef Leuven op het culinair Erfgoed-festival ‘Erfood’

In Parcum gaat vandaag ‘Erfood’ van start, een culinair erfgoed-festival. Zes maanden lang wordt een breed publieksprogramma gebracht rond culinair erfgoed in Leuven en omgeving. Er werd een smaakvol programma samengesteld met tentoonstellingen, wandelingen en veel meer.

“Voedsel vertelt wie je bent, waar je vandaag komt en waar je voor staat”, weet schepen van Cultuur Bert Cornillie. “Ook Leuven heeft een rijke culinaire geschiedenis en kent een boeiend smaakpalet aan gemeenschappen en culinair erfgoed. Van de iconische Laatste Avondmalen van Dieric Bouts en Jan Christian Hansche over de eetcultuur in de universiteitsstad tot het toponderzoek van het CAG, het kenniscentrum voor het agrarisch erfgoed.”

“Met het festival willen de partners van Erfgoedlabo Leuven bezoekers laten kennismaken met en nadenken over de vele betekenislagen van voeding”, zegt voorzitter Jan De Maeyer. “Het hart van het festivalprogramma bevindt zich in Abdij van Park. Daar laat de tentoonstelling Aan tafel! Eten bij moslims, joden en christenen bezoekers proeven van de eetgewoontes en -tradities van verschillende geloofsgemeenschappen. Het museum vertelt het verhaal met topstukken en bijzonder erfgoed uit binnen- en buitenland. Religie bepaalt immers voor veel mensen wat, wanneer en hoe gegeten wordt. Welke rol speelt voedsel in het dagelijks leven van de gelovigen? Welke plaats heeft voedsel in feesten, rituelen en tradities? Wat is de oorsprong en betekenis van bepaalde regels en gebruiken? Je duikt dieper in drie thema’s: voedselwetten, vasten en vieren. Het museum brengt het verhaal aan de hand van kunstwerken en erfgoedobjecten uit binnen- en buitenland: een majestueus 16de-eeuws wandtapijt, enkele bijzondere objecten uit de joodse en islamitische beeldcultuur, een 16de-eeuws drieluik van de Mechelse schilder Michiel Coxcie en enkele Vlaamse Topstukken waaronder een 16de-eeuwse koorkap en de 13de-eeuwse bisschopsstaf van de Heilige Martialis.”

Vandaag wordt daarbij, tussen 12 en 14 uur, een grootse potluck picknick georganiseerd. Vul je mand, spreid je deken, nodig mee uit en breng vooral je favoriete gerecht of lekkers mee. De abdij zorgt voor gratis koffie, thee, water en appelsap. (JVB)

Info: www.erfoodleuven.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier