Kelly met John Vandecaetsbeek die de arrangementen schreef. © Ralf Haeldermans

Queen Kelly brengt zondag 24 maart muzikaal eerbetoon: “Wie Kelly Dion wil horen, moet zeker komen”

Vannamiddag brengt de Maaseikse sopraan Kelly Poukens, ook bekend als Queen Kelly in haar podcast, met Mater een muzikaal eerbetoon aan alle moeders. Ze wordt daarbij begeleid door een muzikaal ensemble in arrangementen van John Vandecaetsbeek.

“Mater is in zekere zin een tegenhanger van het beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Daarin kijkt een treurende Maria naar het lijden van haar kind. Toen dacht ik: we draaien dat om en laten het kind naar de moeder kijken”, aldus Kelly Poukens.

En daarbij is wat zingeving nooit ver weg. “We staan aan het begin van de Goede Week en gelovig of niet, die sfeer van lijden is wel bijzonder. Dat komt ook in heel wat oratoria aan bod. Maar die oratoria zijn vaak moeilijk: het Stabat Mater zelf ook, al is de begintune wel heel bekend.” Om dat allemaal dichter bij de mensen te brengen heeft Kelly haar creatie gewoon ‘Mater’ genoemd. “De moederfiguur is zeer universeel, want iedereen heeft een moeder. Het is even universeel in de muziek.”

Moeder en kind

Kelly start met een Gregoriaans Ave Maria en wisselt vervolgens af met de singer-songwriters van nu: “In Jesse zingt Janis Ian bijvoorbeeld over alle moeders die op de terugkeer van hun zoon uit Vietnam wachten. Adele vertelt in Easy on Me over de relatiebreuk met de vader van haar kind. Mother’s Prayer heeft Céline Dion dan weer uit dankbaarheid aan haar moeder opgedragen. Het hele programma gaat over die bijzondere relatie van moeder tot kind en omgekeerd.”

Kelly is klassiek opgeleid. “Ik voel me natuurlijk heel thuis in de muziek van Mozart of Bach en dit afwisselen met moderne nummers is nieuw voor mij. Maar het wordt heel mooi. Als mensen eens Kelly Dion willen horen, moeten ze zeker komen.” Overigens keert Kelly vandaag een beetje terug naar haar roots, want ze wordt begeleid door haar oud-leerkrachten van de Academie.

Om 15 uur, Sint-Catharinakerk, Waagstraat. De podcast is genomineerd voor de Ultimas Publieksprijs en elke stem is welkom op www.ultimas.be.

(FH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier