De invloed van Ensor is merkbaar in alle kunstwerken. (foto TVA) © timmy van assche

Streetartfestival The Cristal Ship in Oostende: mekka voor kunstliefhebbers

Het prestigieuze jaarlijkse streetartfestival The Crystal Ship tovert Oostende om tot een mekka voor kunstliefhebbers. Met werken van vijftien internationale kunstenaars is de stad een groot levendig kunstwerk.

Internationale en nationale artiesten creëren kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. Deze nieuwe creaties zijn naadloos geïntegreerd in het bestaande kunstparcours van The Crystal Ship, waardoor Oostende een levendig en voortdurend evoluerend kunstenparcours heeft.

“De muurschilderingen van The Crystal Ship brengen niet alleen kleur in onze stad, maar versterken ook de gemeenschapszin. Het festival moedigt mensen aan om naar buiten te komen, elkaar te ontmoeten en te genieten van kunst in de openbare ruimte”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Ensor alomtegenwoordig

De invloed van Ensor is merkbaar in alle kunstwerken, waarbij artiesten hun eigen interpretatie gaven aan het thema ‘Carnival of Life’. Artiest Motel7 uit Zuid-Afrika voegde zelfs een quote van Ensor toe aan haar werk, terwijl Case Maclaim een indrukwekkende collage creëerde en Wayne Horse al lang geïnspireerd is door de meester. “De keuze van de artiesten is dit jaar ook gebeurd samen met een co-curator Carlo McCormick, een enorme Ensor-liefhebber van kinds af aan. Dit jaar is het voor de kunstenaars wel echt een uitdaging geworden met het slechte weer om hun muur klaar te krijgen, maar dan is het eindresultaat vandaag nog een stuk indrukwekkender”, weet curator Bjørn van Poucke.

Het festival blijft ook internationaal verbonden, met een uitwisselingsprogramma met het streetartfestival in Kaapstad, Zuid-Afrika. Daarnaast werkte er ook voor het eerst een artiest uit het Argentijnse Ostende aan een muur. Caco schilderde een metershoog portret van James Ensor met makers en de zee op de achtergrond. En de Brusselse artiest Jaune blijft een publiekslieveling en heeft met meer dan dertig nieuwe werken zijn status als mascotte van het festival verstevigd. Zijn interpretatie van Ensor’s werk ‘Baden van Oostende’ voegt een eigentijdse twist toe aan de klassieke scènes. (TVA)

Download de app ‘Ostend City Walks’ om alle nieuwe werken te ontdekken!Info: www.visitoostende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier