Mijn ‘thuis’ is waar mijn biertje staat... (gf)

Voel je ‘thuis’ op Erfgoeddag in Vlaams-Brabant

De jaarlijkse Erfgoeddag vindt op zondag 21 april plaats. In heel Vlaanderen en Brussel bieden zo’n 700-tal erfgoedorganisaties samen meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het centrale thema ditmaal is ‘Thuis’. “Dat thema zet het menselijke aspect in de kijker”, weet Leuvens cultuurschepen Bert Cornillie.

In de provinciehoofdstad kan jong en oud terecht voor heel uiteenlopende activiteiten. Daarbij speelt muziek een grote rol. “Beiaardier Philippe Beullens speelt een multicultureel programma op de universiteitsbeiaard. En daar zal op Erfgoeddag op gedanst worden. Reuzin Filipiniana opent de dansvloer op het Hooverplein op het Filipijnse nummer Anak. Daarna danst de Poolse school haar polonaise samen met het publiek. Nog meer wereldse muziek klinkt in de Abdij van Park met een free podium van de Leivese Joorzangers tot het Koerdische HEVI en een concert van Home Songs op de Vredesbeiaard.”

Het Natuur.huis in deelgemeente Wijgmaal is de plek waar kinderen terecht kunnen voor enkele activiteiten waarbij diertjes de hoofdrol spelen. Je kan deelnemen aan een zoektocht. Op de hoeve wonen diertjes in de bodem, tussen de kieren, in de stallen, onder de dakpannen, tussen de planten. Alleen speurneuzen met bijzondere talenten kunnen ze allemaal ontdekken. Bij de infostand ontdek je dan weer een assortiment aan nestkasjes: voor mezen, roodborstjes, huismussen tot een huis voor de eikelmuis of een insectenhotel.

In Vilvoorde wordt een andere plek centraal gezet waar velen zich van oudsher thuis voelen: het café. Thuis in de Vilvoordse cafés verhaalt over de levendige geschiedenis van de cafécultuur in de bruisende stad. In CC Bolwerk kan je onder meer een boeiende lezing bijwonen die inkijk geeft in de evolutie van cafés in Vilvoorde door de jaren heen. Van de traditionele volkscafés tot de meer eigentijdse etablissementen, elke locatie heeft zijn eigen verhaal te vertellen.

Dit moet je weten

In Vlaams-Brabant en Brussel staan vandaag tientallen activiteiten op het programma in het kader van de Erfgoeddag.

Een volledig overzicht, met alle praktische informatie, vind je op www.erfgoeddag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier