© gf

Wintereditie Mechels Bierfestival ter ere van tienjarig bestaan

Het Mechels Bierfestival in openlucht op de Grote Markt, elke keer het tweede weekend van oktober, is dit jaar aan zijn 10de editie toe. Om dat te vieren is er het weekend van 9 en 10 maart een wintereditie van het evenement in De Loods op het Douaneplein.

“De allereerste wintereditie van het Bierfestival is een beetje kleiner dan in oktober, waar we op één weekend tot 10.000 bezoekers ontvangen, maar voor onze 10de verjaardag wilden we toch graag iets speciaals doen”, vertelt Veronique Smolders van de organisatie. “Wij hebben in De Loods een 20-tal brouwerijen uitgenodigd, waarvan er enkele al eerder op ons festival aanwezig waren, maar ook een flink aantal nieuwe namen. Vandaag is het evenement open van 13 tot 19 uur. Je kan er kennis maken met uitsluitend speciaalbieren uit binnen- en buitenland.”

Natuurwijnen

Eén van de bijzondere brouwerijen is The Sisters Brewerie uit Utrecht. “Die bewijzen dat de Hollanders meer kunnen dan Heineken”, aldus Veronique. The Sisters hebben onder meer een Hybridebier gemaakt. De helft Orange Wine van natuurwijngaard VieVinVjenne uit Vriezenveen en de helft van de wort van onze Belgische Blond gefermenteerd met Kveik, een Noorse wilde gist. Een andere opmerkelijkheid op het festival is een stand met alleen maar geuzebieren en een aanbieder van natuurwijnen, wijnen met uitsluitend een natuurlijke gisting, wat toch een beetje aansluit bij de biercultuur.

Het systeem is hetzelfde als tijdens het openluchtfestival en de prijzen zijn nog steeds ongewijzigd. Voor 3 euro koop je een proefglas en jetonnetjes kosten 1,5 per stuk. “Ook de proefglaasjes van vorige edities mag je meebrengen”, vertelt Veronique.

Naast de vele bierstanden is er ook extra animatie in De Loods. Dj Vinylah draait uitsluitend authentieke vinylplaten en er is ook een verkoopstandje met vinylplaten. In de ‘Barbershop’ kan je je kapsel of je baard laten bijwerken.

Voor wie honger krijgt van al dat bierproeven, is er ook een foodtruck met heel wat lekkers.

De wintereditie van het Bierfestival is alvast een voorbode voor de openlucht jubileumeditie van het weekend van 12 oktober. Veronique Smolders belooft alvast er een bijzondere gebeuren van te maken. (MAWO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier