Ontspannend ontsnappen: dit zijn de leukste escape rooms van Vlaanderen

Escape rooms rijzen als paddenstoelen uit de grond. In anderhalf jaar tijd is het aantal locaties waar je uitdagende ontsnappingsspelletjes kan spelen vertienvoudigd tot ongeveer 60. Vermits er per locatie meerdere escape rooms kunnen zijn, kan je met familie of vrienden al bijna 150 uitdagingen aangaan.

“Een escape game of real life escape room is een spel waarbij je in groep probeert te ontsnappen uit een fysieke escape room. In de meeste gevallen krijg je hiervoor exact 60 minuten de tijd. Door het oplossen van raadsels en puzzels moet je je samen een weg naar buiten banen. De thema’s kunnen heel verschillend zijn: je kan bijvoorbeeld ontsnappen uit een drugslabo, een Maya-tempel of een Egyptische piramide. Elke escape room in België is uniek. Op sommige plaatsen kan je wel twee dezelfde rooms vinden, waarin dan twee teams het tegen elkaar opnemen”, vertelt Toon Van Craenendonck, die alle Belgische escape games verzamelt op de website escapegamesbelgium.be.

De eerste

De allereerste real life escape game van België bevindt zich in het West-Vlaamse Ieper. The Longest Hour heeft het thema Eerste Wereldoorlog uitgekozen. Je wordt opgesloten in een mysterieus huis in de Pateelstraat. Samen met je team krijg je exact één uur de tijd om uit het huis te ontsnappen.

De grootste provincie

De provincie Antwerpen telt voorlopig de meeste escape games. En daar zijn een paar speciale bij. Zo is Escaping Retie volledig uitgerust met speciale licht- en geluidseffecten. Bazaar Miljaar in Antwerpen is dan weer een pop-up escape room.

De grootste steden

De steden Antwerpen, Brussel en Gent tellen in verhouding de meeste escape rooms. Zo kruip je in Escape Prod in Brussel in de huid van de Daltons. Voorlopig kan dit spel alleen in het Frans of het Engels worden gespeeld. Puzzle Escape Rooms in Gent heeft recent een tweede kamer geopend, in het teken van chocolade.

De iets langere

In veruit de meeste escape rooms krijgen deelnemers 60 minuten de tijd om te ontsnappen. In 3910 Seconds in Neerpelt (Limburg) krijg je … 3.910 seconden om te ontsnappen. 3910 is de postcode van de gemeente. Uniek is ook dat er geen hangsloten met codes moeten worden ontcijferd en dat je in de bar op groot scherm andere escapers kan volgen tijdens hun missie.

De mobielste

Wil jij liever niet naar een escape room, dan komt de escape room wel naar jou toe. Contained is de eerste volledig mobiele escape room in België die je kan reserveren op jouw favoriete locatie.

TIPS OM TE ONTSNAPPEN

Onderstaande tips helpen je ongetwijfeld om gemakkelijker te ontsnappen.

1. Zoek overal, echt overal.

2. Communiceer.

3. Verdeel en heers.

4. Gebruik elke aanwijzing.

5. Zet je persoonlijkheid even aan de kant.

6. Vraag op tijd een hint.

 

(Bron: escapegamesbelgium.be)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier