Het glooiende landschap van Anzegem kan je voortaan al lopend of wandelend verkennen via de Karel Sabbetrail. (foto maf)

3 x op stap: de uitdaging van trailwandelingen

Trails zijn looproutes die zoveel als mogelijk het asfalt verlaten en de natuur induiken. De routes worden ook steeds populairder bij wandelaars. Er mogen wat ons betreft in Vlaanderen gerust nog wat van die permanent bewegwijzerde trailroutes bijkomen.

1. Bekendste duursporter: Anzegem

Ultraloper Karel Sabbe werd na zijn record op de Pacific Crest Trail in Amerika prompt beloond met het ereburgerschap van zijn gemeente Anzegem. Meer zelfs, er zijn verschillende trailroutes naar hem genoemd. De lusvormige routes variëren in lengte: 14 km (blauwe kleur), 2 x 16 km (groen en oranje) en 32 km (rood). De routes vertrekken aan sporthal Torrebos in de Landergemstraat en verkennen elke deelgemeente. Zo ‘beklim’ je met de rode route tot driemaal toe de Tiegemberg en geniet je van prachtige vergezichten op de Schelde- en de Leievallei. De route zoekt vooral verrassende trage wegen in de valleien tussen Schelde en Leie op en is een aanrader voor al wie graag wandelt/loopt/MTB. Zaterdag 30 maart organiseert Karel Sabbe een benefiet op ‘zijn’ routes. Al wie dat wil, kan hem die dag vergezellen op elk van de vijf routes.

www.anzegem.be/sabbetrail

2. Challenge voor jezelf: Vlaamse Ardennen

Rondom Oudenaarde, Brakel en Ronse glooit het landschap. De getuigenheuvels bieden een aardig decor voor trailrunners- en wandelaars. Een mooie lusvormige uitdaging is de Vlaamse Ardennen Challenge, een pittig parcours van 22,6 kilometer via wandelknooppunten. Een ideaal vertrekpunt is aan bistro Boekzitting op het hoogste punt in het Muziekbos in Ronse ter hoogte van wandelknooppunt 36. De wandeling neemt je mee langs de geuzentoren en trekt door feeërieke valleien naar de Pays des Collines waar je het heksendorp Ellezelles doorkruist. In La Houppe bevinden zich verschillende cafés om even op te frissen voor het tweede deel van de wandeling aan te vatten dat grotendeels heuvelopwaarts leidt.

De knooppunten via www.routen.be/vlaamse-ardennen-challenge-wandelroute

3. Hoofdstad van de trail: Herbeumont

Al in 2014 werden vanop de Markt van Herbeumont in het hart van de Ardennen zes trailroutes bewegwijzerd, voor de GPS ‘Grand Place 1, Herbeumont’. De best wel uitdagende parcours gaan door de omliggende bossen en zoeken zowel de Semois als de hogere toppen op. Elke route is bewegwijzerd. Aan de hand van het kleur (groen, blauw of rood) van de wegwijzer zie je ook meteen de moeilijkheidsgraad. De zes parcours zijn Bois des Conques (10,9 km), Tombeau du Chevalier (8,8 km), Libaipire (15,7 km), Forêt d’Herbeumont (17,5 km), Vanne des Moines (30,6 km), Vallée de la Semois (27,4 km). De mooiste is de langste, de Vanne des Moines, omdat je een hele tijd langs de Semois blijft stappen en regelmatig pittige hellingen moet overwinnen.

www.herbeumont-tourisme.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier