48 uur in de Leiestreek: genieten aan de gouden rivier

Tussen Deinze en Gent kronkelt de Leie zich als een krolse kat doorheen een agrarisch landschap vol velden, bossen, pittoreske dorpjes en kleinschalige natuurgebieden. De vele autovrije jaagpaden langs de ‘gouden rivier’ maken van de fiets de ideale reisgezel om de streek beter te leren kennen.

Dag 1

10 uur Mijn huurfiets pik ik op bij Bike Corner in Deinze. Ik ga voor een gewone stadsfiets, al kan je hier ook e-bikes en zelfs tandems huren. Op het programma een route langs de knooppunten 6 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 76 – 74 – 67 – 63 – 62 – 57 – 58 – 61 – 71 – 72 – 85 – 88 – 96 – 95 – 4 – 3 – 5 – 6. In totaal 45,4 km.

www.bikecorner.be

10.30 uur Nadat ik het verstedelijkte Deinze achter mij heb gelaten, volg ik de Leie richting Gent. De rivier kronkelt zich een weg door een groen landschap, met aan de ene zijde indrukwekkende bomenrijen, velden en akkers en aan de andere zijde weelderige villa’s, de meeste met aanlegsteiger en eigen boot.

10.45 uur In Astene Sas houd ik halt, en drink een frisse pint op het terras van het legendarische café ’t Oud Sashuis. Een weetje: het sluizencomplex van Astene is het enige privésluizencomplex in België dat nog met de hand wordt bediend.

11.30 uur Ik fiets langs het kasteel van Ooidonk. Dit kasteel is één van de mooiste – en best gerestaureerde – waterburchten van België. Tijdens de weekends van juli en augustus kan je dit kasteel na reservatie bezoeken.

www.ooidonk.be

12 uur In Sint-Martens-Latem bezoek ik het museum Dhondt-Dhaenens. Dit museum herbergt vooral hedendaagse en moderne kunst. Tot 2 oktober grijpt hier de 8ste Biënnale van de Schilderkunst plaats.

www.museumdd.be

13.30 uur Hoog tijd om uit te kijken naar een gezellig lunchadres. Dat vind ik aan het veer van Sint-Martens-Latem, waar ik me neervlij op het buitenterras van restaurant Baarle 90.

www.baarle90.be

15 uur In Afsnee brengt de plaatselijke veerpont me naar de overkant van de Leie. Ik fiets tot aan het Schipdonkkanaal, waar een fietspad langs het kanaal me terug naar Deinze brengt.

16 uur In Deinze pik ik het Mudel mee. Dit Museum van Deinze en de Leiestreek ombineert enerzijds een mooie kunstenaarscollectie met anderzijds een volkskundig gedeelte.

www.mudel.be

17 uur Inchecken in B&B Mooiwater in het centrum van Deinze. Na wat rust steek ik de straat over naar restaurant BrunO, met een gezellig tuinterras buiten en een industriële look binnen.

www.mooiwater.be

www.brasseriebruno.be

Dag 2

8.45 uur Na het lekkere ontbijt in B&B Mooiwater huur ik net om de hoek een boot bij Booot. Na een korte briefing vaar ik met mijn elektrisch aangedreven sloep de Leie af richting Gent. Onderweg is het voluit genieten.

www.booot.be

11.45 uur Tijd om opnieuw de fiets boven te halen. Mijn fietsroute volgt de knooppunten 20 – 14 – 19 – 10 – 8 – 87 – 85 – 84 – 82 – 80 – 2 – 3 – 5 – 6. Eerste stop: restaurant Halifax, met een bedwelmend mooi buitenterras.

www.gasthofhalifax.be

13.30 uur In Machelen-aan-de-Leie pik ik het Roger Raveelmuseum mee, daarna zet ik opnieuw koers richting Deinze.

www.rogerraveelmuseum.be

Onze tips

Volg de greeter : Een originele manier om de Leiestreek te ontdekken, is op stap gaan met een greeter. Dit zijn enthousiaste streekambassadeurs die kleine groepjes – maximum 6 personen – op sleeptouw nemen door hun stad of streek.

www.toerisme-leiestreek.be

Neus rond bij SThout: SThout is een unieke winkel/kunstenaarsatelier waar schrijnwerker/kunstenaar Steven de Meester allerlei afgedankte voorwerpen een tweede leven als interieurelement bezorgt. Denk aan een salontafel van skateboards of een oude tennisracket als spiegel.

www.sthout.be

Ga gin proeven: Gin is populair. In de graanstokerij Filliers maken ze sinds 1880 premium spirits op ambachtelijke wijze. Bij Filliers distilleren ze zowel gin als vodka, whisky en jenever. Een rondleiding, afgesloten met een proeverij, is mogelijk na afspraak.

www.filliersdistillery.com

W andel langs de Leie: Ooit was de Leie befaamd om zijn vlas. De Vlasroters-wandelroute bestaat uit vier bewegwijzerde wandelingen door en rond dorpjes als Gottem, Wontergem en Grammene, die je kennis laten maken met het vlasverleden van de regio. Te koop bij de Dienst Toerisme van Deinze.

Met de kinderen

Ravotten in de Brielmeersen: Recreatiedomein De Brielmeersen ligt waar de Leie en het Schipdonkkanaal samenkomen. Het park heeft tal van familievriendelijke faciliteiten. Zo vind je hier een erkende dierentuin en een immens speelplein waar de kinderen kunnen ravotten, terwijl hun ouders hen vanaf het buitenterras van cafetaria De Brielschuur in de gaten houden. Je vindt er ook een Finse piste voor joggers, een minigolfterrein, een kinderboerderij en een poezenhof.

Fruitplukken op een boerderij: Met Purfruit en O’bio stippen we twee boerderijen aan waar je in familieverband welkom bent om fruit te plukken. Purfruit beschikt over een 10 ha groot domein, waar je zowel fruitstruiken als fruitbomen aantreft. Het aanbod varieert van frambozen, over pruimen en mirabellen tot en met peren en rode bessen. Bij O’bio ligt de nadruk op blauwe bessen, al vind je hier ook frambozen en bramen. Ook hier wordt alles op biologische wijze geteeld en verwerkt.

www.purfruit.be en www.o-bio.be

Ga kajakken op de Leie: We kunnen ons goed voorstellen dat al dat gepraat over de Leie goesting doet krijgen om zelf het water op te gaan. Bij Deinze Kajak en Teamadventure ben je aan het juiste adres. Wie geen kajak ziet zitten, kan ook altijd met een SUP, een stand-up paddleboard, het water op.

deinzekajakt.be en teamadventure.be

(Igor Vandenberghe)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier