48 uur in Poperinge en omgeving: Heerlijk uitwaaien in de Westhoek

Ingekapseld tussen de Belgische kust, de Franse stadsmetropool Rijsel en het Houtland vind je de Westhoek, een nagenoeg ongerepte natuurparel, dooraderd met littekens die herinneren aan de gruwel van de Grote Oorlog. Het landschap wisselt dat het een lieve lust is, met vlakke velden in scherp contrast met het West-Vlaamse Heuvelland.

Door Igor Vandenberghe

Dag 1

10 uur Bij aankomst in Poperinge lopen we langs in het Talbot House. Dit museum is ondergebracht in een voormalig clubhuis voor Engelse soldaten die hier, weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, voor enkele dagen hun batterijen weer konden opladen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte Poperinge immers deel uit van een klein stukje onbezet België. Achteraf genieten we van een thee in de omsloten binnentuin.

www.talbothouse.be

11.30 uur Wij pikken onze e-bikes op bij Fietsverhuur Poperinge. Waarom e-bikes? Het parcours is nagenoeg 62 km lang en bevat tal van pittige hellingen. We starten op de Grote Markt van Poperinge en fietsen langs de knooppunten 46 – 42 – 67 – 68 – 98 – 92 – 96 – 6 – 12 – 72 – 61 – 60 – 4 – 69 – 70 – 71 – 31 – 80 – 90 – 50 – 15 – 56 – 95 – 96 – 97 – 93 – 84 – 99 – 98 – 18 – 11 – 88 – 24 – 28 – 40 – 46.

 

12.30 uur We houden een pitstop in een authentiek café en stillen een opkomende honger met een sandwich met hesp en kaas, vergezeld van een picon. Dit karamelkleurig bitter aperitief is vooral populair in het noorden van Frankrijk en in de Westhoek.

 

Heerlijk fietsen langs (hop)velden.© WesttoerHeerlijk fietsen langs (hop)velden.© Westtoer

13.30 uur We trakteren onszelf op een doosje aardbeien recht van het veld. Ons fietsparcours slingert zich langs diverse landbouwbedrijven. Sommige boeren verkopen een gedeelte van hun productie langs de kant van de weg, meestal in afgesloten koelfrigo’s. De aardbeien smaken heerlijk.

 

15.30 uur We fietsen onder de legendarische kabelbaan – of stoeltjeslift – Cordoba. Tijd om de remmen dicht te trekken en ons aan een ritje te wagen. De Cordoba-kabelbaan, daterend uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, verbindt de Vidaigneberg met de Baneberg, zijheuvels van de meer gekende Rode- en Zwarteberg. Onderweg is het voluit genieten van de vele mooie panoramische vergezichten.

www.kabelbaancordoba.be

 

18 uur We checken in bij Hotel de La Paix. Dit familiale hotel bevindt zich pal op de levendige Grote Markt van Poperinge. Wij krijgen een kamer in het gloednieuwe gedeelte in een zijstraat op zo’n 50m van het hoofdgebouw. En gloednieuw mag je letterlijk nemen, want we zijn de eerste gebruikers van deze moderne kamer. Even later genieten we van een heerlijk streekgerechtenmenu in de tuin.

www.hoteldelapaix.be

Dag 2

8 uur We profiteren van het mooie weer om te ontbijten op het buitenterras van het hotel.

 

Het Tyne Cot Cemetery maakt indruk.© WesttoerHet Tyne Cot Cemetery maakt indruk.© Westtoer

10 uur In Zonnebeke bezoeken we in stilte Tyne Cot Cemetery, niet enkel de grootste Commonwealth begraafplaats op het Europese vasteland, maar ook de meest indrukwekkende getuige van de Slag bij Passendale. Hier liggen 12.000 soldaten begraven, terwijl het imposante Tyne Cot Memorial nog eens 35.000 namen van soldaten zonder graf bevat. Ingetogenheid is hier op zijn plaats.

 

12.30 uur We komen aan op de Grote Markt van Veurne, zonder twijfel één van de meest authentieke marktpleinen van Vlaanderen. Hier is het heerlijk toeven én lunchen. En natuurlijk gaan we voor de regionale kaart: als voorgerecht boerenpaté en als hoofdschotel West-Vlaams Rood van Dierendonck.

 

16 uur Als afscheid aan de West-hoek trekken we naar brouwerij St. Bernardus in Watou. Die ligt pal tussen de hopvelden. Ons is het vooral te doen om het unieke uitzicht vanaf het dakterras Bar Bernard. Die bedraagt 360 graden. Wij nemen een St. Bernardus Wit en genieten van het weidse zicht op de velden en de heuvels. (door Igor Vandenberghe)

Volgende week trekken we naar Haspengouw. Nog meer vakantie-inspiratie vind je op www.dezondag.be/verrassend-vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier