48 uur op stap in het Maasland: Flirten met de Maas en de grens

Dit weekend vertoeven we in de Maasvallei. Deze vruchtbare vallei strekt zich uit langs de Belgisch-Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich – Thorn en bestaat uit een gevarieerd landschap, door de eeuwen grillig geboetseerd door de rivier de Maas. Ideaal voor een weekend vol fiets- en wandelplezier.

(Door Igor Vandenberghe)

Dag 1

10.00 uur We starten met een wandeling in het Stamprooierbroek, een waterrijk natuurgebied dat in Kinrooi is gelegen. We gaan voor de Blauwe lus, een wandeltocht van nagenoeg 5 kilometer die ons doorheen bossen, moerassen en beekvalleien leidt.

Vertrek: Grootbroekstraat 4, Kinrooi.

12.00 uur Tijd om een terrasje op te zoeken op de Markt van Maaseik. Centraal op het marktplein staat een standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van de twee broers, voor eeuwig en altijd beroemd omwille van het Lam Gods.

(foto Visit Limburg/G. van Grinsven)
(foto Visit Limburg/G. van Grinsven)

14.00 uur Op nummer 46 van diezelfde Markt bezoeken we de oudste privéapotheek van België. Van 1704 tot 1959 waren hier zes generaties apothekers actief. Recent werd het gebouw door het stadsbestuur aangekocht, en omgevormd tot een museum.

14.30 uur We lopen langs in het Van Eyck pop-upmuseum, een expo die reproducties van enkele van de bekendste werken van de Van Eyck-gebroeders op ware grootte afbeeldt.

Adres: Kloosterbempden 5, Maaseik

(foto Visit Limburg/L. Daelemans)(foto Visit Limburg/L. Daelemans)

15.00 uur Na deze portie cultuur trekken we naar het wijndomein Aldeneyck, één van de meest prestigieuze wijndomeinen van België. De vakkundige rondleiding duurt een goede twee uur en wordt afgesloten met een degustatie van 5 wijnen.

www.wijndomein-aldeneyck.be

18.00 uur In Dilsen-Stokkem checken we in in hotel De Maretak. Het hotel met zes kamers wordt uitgebaat door Eveline en haar partner Floris. Even later genieten we op het buitenterras van een overheerlijk viergangenmenu, met wijnen van het nabijgelegen wijngoed Thilesna.

www.hotelmaretak.be

Dag 2

8.00 uur Na het ontbijt relaxen we nog wat aan de rand van het verwarmd buitenzwembad, vooraleer we naar het Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem rijden.

10 uur Vlakbij De Wissen ligt Vesparoute, waar je vespa’s én e-bikes kan huren. Wij kiezen voor e-bikes en vertrekken op een 45 kilometer lange tocht. Ons fietsparcours loopt via het fietsknooppuntennetwerk: 50 – 27 – 19 – 49 – 46 – 26 – 24 – 25 – 27 – 45 – 47 – 44 – 48 – 49 – 50. Aan knooppunt 50 nemen we al meteen de veerpont naar de overkant van de Maas, en bevinden we ons in Nederland. Ons fietspad is uitgetekend bovenop een dijk, en garandeert ons een panoramisch zicht over het natuurgebied Negenoord, dat de grens vormt tussen België en Nederland.

www.vesparoute.com

13 uur Aan knooppunt 47 gaan we in de remmen voor een lunch in de hippe beachbar Fabulous.

www.beachclubfabulous.be

15.00 uur We arriveren terug aan De Wissen, waar we onze dorst lessen in de gelijknamige brasserie. Het is nog iets te vroeg om terug naar huis te trekken, dus besluiten we om vanuit De Wissen nog een wandeltocht door het natuurgebied Negenoord te maken. Vanaf de uitkijktoren spotten we enkele Konikpaarden, die hier in het wild leven.

www.visitlimburg.be

(foto Visit Limburg/D. Malou)
(foto Visit Limburg/D. Malou)

Onze tips

MaasVerkenner: Wie een gegidste wandeltocht verkiest boven een individuele wandeling, kan in het RivierPark Maasvallei altijd beroep doen op een MaasVerkenner. Op de website vind je het volledige aanbod aan activiteiten en excursies voor jong en oud.

www.maasverkenner.be

Echte wijnregio: De Maasvallei is als wijnregio afgebakend met een BOB, of een Beschermde Oorsprongsbenadering, te vergelijken met een AOC-wijn in Frankrijk. Naast Aldeneyck, zijn er ook de wijngoeden Thilesna, Kasteel Vilain XIIII en Wijnhuis Huize Timmermans.

www.visitlimburg.be

Terug in de tijd: Wie een ticket koopt voor het Apotheekmuseum, kan ookhet Regionaal Archeologisch Museum meepikken. Beide musea bevinden zich op hetzelfde adres: Markt 45 in Maaseik. In het RAM vind je een collectie archeologische objecten, chronologisch verzameld vanaf de prehistorie tot het heden.

Adrenaline verzekerd: In Cable Park en Aquapark Terhills kan jeonder begeleiding van ervaren monitoren leren wakeboarden en waterskiën, en kan je terecht opeen immens hindernissenparcours op het water vol kindvriendelijke uitdagingen.

www.terhillscablepark.be

Met de kinderen

1. Ship ahoy : Kinderen houden van het water. Maar niet enkel de Noordzee weet te bekoren, ook de vele plassen en zijarmen van de Maas oefenen een aantrekkingskracht uit op jong en oud. Lezers die in familieverband de Maas willen bevaren, kunnen altijd met een elektrische boot het ruime sop kiezen. Aan het Maascentrum De Wissen kan je met fluisterboten het natuurgebied van Negenoord invaren. In Kinrooi kan je via Stilsloep, bij Botel Ophoven, een StilSloep huren om de Oude Maas te verkennen.

www.toerisme-dilsen-stokkem.be en stilsloep.be

2. Het Adventure Park Warredal: Dit Adventure Park is gesitueerd in het gelijknamig recreatiedomein Warredal, en bevat een klimpark dat geïntegreerd is in de bosrijke omgeving. Klimmen kan al vanaf 4 jaar: het klimpark is immers onderverdeeld in vijf parcours met verschillende hoogtes en moeilijkheidsgraden. Onderweg klauter je door netten en over touwbruggen, probeer je je evenwicht te bewaren op de vele balanceerelementen en vlieg je aan een 200 meter lange zipline.

www.warredal.be

3. Wandelen met Pipa: In het Maaslandse dorpje Leut vind je het kasteel Vilain XIII, een voormalige waterburcht, nu omgeven door een park in Engelse landschapsstijl. Dit park vormt de perfecte setting voor een doe-wandeltocht voor kinderen. Via infoborden worden de opdrachten verduidelijkt. Hoofdpersonage van dienst is kasteeldochter Pipa. Onderweg is het genieten van de prachtige tekeningen en het verhaal. De wandeling is 2,3 km lang, en geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier