48 uur in Scheldeland en Mechelen: “Wat doet die mammoet hier?”

Tussen Gent en Antwerpen ligt het Rivierpark Scheldevallei. De regio ijvert voor een erkenning als nationaal park en wat ons betreft, krijgt ze die zeker. Prachtige natuur en eeuwenoud erfgoed gaan hier hand in hand.

Dag 1

10 uur De Palingroute (40 km) laat ons de Schelde optimaal beleven. Onderweg zien we verschillende installaties van de kunstroute #herecomestheflood. Het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde staat al eeuwenlang aan een afgesloten zijarm van de Schelde. Binnenkort opent het kasteel met zijn kunstschatten de deuren op 15 augustus, de laatste twee zondagen van augustus en de eerste twee zondagen van september.Het natuurgebied Drie Goten is de perfecte plek om te picknicken. Vanuit Mariekerke volgen we het jaagpad tot in Baasrode, waar we de Scheepswerven bezoeken.

www.kasteelvanbornem.be

 © foto DF© foto DF

14 uur In Dendermonde komen de Dender en de Schelde samen. Waar nu het stadhuis en de Lakenhalle staat, bevond zich in de 9de eeuw een burcht om deze strategisch belangrijke plek te verdedigen. We doen het museum in de Lakenhalle aan en dwarsen dan de Markt om daar ook het Vleeshuismuseum binnen te stappen. Op de bovenste verdieping hebben ze er het skelet van een heuse mammoet staan, die werd gevonden bij de rechttrekking van de Schelde.

www.toerismedendermonde.be

17 uur Onze vakantiewoning De Scheldepolder in Weert bij Bornem is een luxueus ingericht houten huis op een privédomein van 10.000 m2 vlakbij de Schelde. Buiten staat een jacuzzi.

20 uur Restaurant Groenendijk in Weert serveert heerlijk bereide paling, de plaatselijke specialiteit.

Dag 2

 © foto MAF© foto MAF

8 uur Vroeg uit de veren. De Scheldeoevers bij Bornem zijn officieel erkend als stiltegebied en dat willen we aan de lijve ondervinden. De Stiltewandeling Hingene volgt de knooppunten. Aan de rand van het Broekbos hangen zelfs hangmatten. Iets verderop spotten we een drietal reeën.

www.scheldeland.be

 ©© Photography Jurjen Drenth foto TOV©© Photography Jurjen Drenth foto TOV

11 uur In het Kasteel d’Ursel in Hingene bezoeken we de expo ‘Print & Paint’ over bloemen op behang en kledij in historisch perspectief. Het hertogelijk buitenverblijf ligt midden een prachtig park.

12 uur De Notelaerdreef verbindt het kasteel met paviljoen De Notelaer aan de Schelde. Dit voormalig jachtpaviljoen kan vrij bezocht worden. Bij wijze van picknick genieten we er van een koffie met de zelfgebakken notelaarcake, heerlijk! In de tuin achter het paviljoen hangen grote zakken in bomen. Hier kan je in de zomer pitkamperen.

www.notelaer.be

13.30 uur Tijd voor een stadsbezoek aan Mechelen. De Beiaardschool bestaat honderd jaar. Omdat de stad blijkbaar de internationale hoofdstad van de beiaardcultuur genoemd wordt, werd een ‘Heavy Metal’-wandelroute uitgewerkt. De wandeling is vrij te downloaden op de app van Visit Mechelen.

www.visitmechelen.be

 © foto Visit Mechelen© foto Visit Mechelen

15 uur De 97 meter hoge Sint-Romboutstoren is één van de musts bij een bezoek aan Mechelen. De weg naar boven is op zich al een ervaring. Op de skywalk zien we perfect het Atomium in Brussel en de kerncentrale van Doel. Letterlijk een topervaring!

16 uur Op deze manier hebben we nog nooit een stad verkend: al suppend. De Dijle stroomt door Mechelen, hier de Binnendijle genoemd. Vanaf het Via Via-reiscafé proberen we ons zo goed mogelijk staande te houden op de plank en varen zo door de stad.

www.sup-school.com

Onze Tips

Kleurrijke Katuit: De reuzen Indiaan, Mars en Goliath trekken op 25 augustus al dansend door Dendermonde. De ommegang Katuit telt zowat 1.000 kleurrijk gekostumeerde figuranten, professioneel straattheater, fakkeldragers en een muzikaal luchtvuurwerk.

toerismedendermonde.be

Fietsen en ontdekken: B&B Villa Emma uit Gent werkte een vijfdaags fiets- en ontdekarrangement uit op de Schelderoute tussen Gent en Antwerpen. In de twee hoofdsteden en onderweg doe je alle kastelen aan van het Rivierpark Scheldevallei. Alles wordt voor jou geregeld, tot zelfs het lunchpakket toe.

www.villaemma.eu

Aaidierenweide: De Turfputwandelroute (10 km) in Berlare doet ook het Donkmeer aan. Bij de vernieuwde eendenkooi is er een toffe picknick- en speelzone. Kinderen zullen de aaidierenweide ongetwijfeld de max vinden.

www.routen.be

Fietsen op het water: Deze op sups geïnstalleerde fietsen worden onder water aangestuurd met een schroef. Zo fiets je op de Dender terwijl de natuurgebieden rondom in alle rust aan je voorbijglijden. De riverbikes zijn de overtreffende trap van de fluistersloepen.

www.outsideraalst.be

Met de kinderen

1. Heksen in het kasteel: Het Kasteel van Laarne is een uitzonderlijk goed bewaarde waterburcht. Wedden dat ook je kinderen betoverd raken door de rijke geschiedenis die aan dit kasteel kleeft? Zo vonden in de donjon begin 17de eeuw enkele heksenprocessen plaats. Met de movieguide ‘heksen’ of met de actieve parcours voor kinderen vanaf 3 jaar kan je het kasteel van onder tot boven verkennen.

www.kasteelvanlaarne.be

2. Spelen met kunst: Het Hof van Busleyden is een bijzonder stadspaleis in het centrum van Mechelen. De vaste collectie is op dit moment niet toegankelijk . We kunnen er wel de kunstexpo ‘Gap in the Clouds’ van kunstenaar Ricardo Brey meepikken. Speciaal voor kinderen tussen 5 en 12 jaar werd een speels en fantasierijk familieparcours uitgewerkt. Kinderen tot 12 jaar kunnen trouwens gratis binnen in het museum.

www.hofvanbusleyden.be

3. Trippen op blote voeten: De omgeving van het Fort Liezele in Puurs-Sint-Amands onderging de laatste jaren grote veranderingen. Park Fort Liezele is een groene oase met onder meer een waterspeeltuin, wandelpaden en jogparcours. Aan de rand van de fortvijver werd een tof blotevoetenpad aangelegd van zo’n 300 meter lang. Binnen in het fort is een museum waar enthousiaste vrijwilligers je vaak verkleed als Belgisch WO I-soldaat ontvangen. Je kan je er ook laten opsluiten in de escaperoom of genieten van lokale dranken in fortcafé De Batterie met het mooiste terras van de wijde omgeving.

www.fortliezele.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier