48 uur genieten van natuur en kunst in de Vlaamse Ardennen en Gent: van stiltebad tot hippe pop-upbar

De drie wandelnetwerken in de Vlaamse Ardennen, goed voor 850 kilometer aan wandelpaden, kregen onlangs een update. Dat betekent dat nu nog meer trage wegen worden aangesneden in dit wandelparadijs. Wij combineren onze wandelingen met stadsbezoeken.

Dag 1

10 uur: De gids ‘Beleef de stilte in de Vlaamse Ardennen’ laat je de rustigste plekjes van de regio ontdekken. De top van de Hotond, de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen, is niet meteen een stilteplek, wel het bos op de flank. We parkeren naast Molen Ten Hotond (Zandstraat 4) in Kluisbergen en stappen via de knooppunten 92 – 93 – 94 – 14 – 13 – 92 een mooie 4,5 kilometer door bos, weide en trage wegen.

12.30 uur: De voormalige Sint-Martinuskerk in Ronse is verbouwd tot foodtempel De Passage. We lunchen in het biologische eethuis Eviedemment.

13.30 uur: Bezoek aan het gratis toegankelijk belevingscentrum De Hoge Mote waarbij we op interactieve wijze de geschiedenis van Ronse leren kennen.

www.ontdekronse.be

14.30 uur: De Picturale is een tweejaarlijks festival van illustratiekunst in Ronse. De winnaar krijgt een muurschildering in het centrum. Ondertussen zijn al acht muurschilderingen afgewerkt. Met de Picturale Promenade wandelen we langs die muren. Het plannetje is verkrijgbaar in De Hoge Mote.

16.30 uur: Check-in bij B&B La Cereza in Oudenaarde, en een plons in het buitenzwembad.

17.30 uur: Stadswandeling (3 km) in Oudenaarde langs een honderdtal grote en kleine monumenten. De Sint-Walburgakerk is een mix van bouwstijlen. Het begijnhof is een oase van rust. Het zicht op de Abdij van Maagdendale aan de overkant van de Schelde heeft iets magisch. Het plannetje (2,5 euro) is verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme op de Grote Markt.

www.oudenaarde.be/toerisme

Offroad vlammen met de e-step. (foto The Outsider)

20 uur: Diner in de sfeervolle tuin van Den Zwarten Engel in Maarkedal.

Dag 2

10 uur: Offroad steppen met een e-step vanuit The Outsider Vlaamse Ardennen. Wat een ervaring! Eerst gaan we rond de Donkvijver om dan de trage wegen in de buurt te verkennen. De dikke banden kunnen zelfs mountainbikepaden aan. Op de landelijke wegen halen we bij momenten een topsnelheid van 25 km/uur.

12.30 uur: Overheerlijke pizza’s in het Italiaanse restaurantje Pizza Idea in de Hoogstraat in Oudenaarde.

13.30 uur: Het rijk versierde gotische stadhuis van Oudenaarde is bijna 500 jaar oud. Binnen huist het MOU, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Er loopt momenteel een boeiende expo in de lakenhalle over de afbeeldingen van dieren op wandtapijten. Er passeren ook heel wat fabeldieren de revue.

www.mou-oudenaarde.be

15.30 uur: We trekken naar Gent. In de Arteveldestad zoeken we het Museum voor Schone Kunsten op nabij het Citadelpark. Het is één van de oudste musea van ons land en stelt echte kunstschatten tentoon in een prachtig, lichtrijk gebouw. We zouden hier uren kunnen ronddwalen.

www.mskgent.be

18 uur: Gent is duidelijk de stad van de pop-upzomerbars. We sluiten ons weekend af op Zebrabeach in de Zebrastraat, waar we van cocktails genieten rond een openluchtzwembad.

Onze tips

Thee in Ename: Een bezoek aan Huis Beaucarne in Ename is een reis door de recente geschiedenis. De rondleiding door nazaten van de Beaucarnes is boeiend en beklijvend. In de tuin kan je genieten van heerlijke thee en taartjes of een overheerlijke brunch.

www.huisbeaucarne.be

(foto TOV)
De Dender, ideaal om op te kajakken. (foto TOV)

Kajak op de Dender: De Dender stroomt door een snoer van natuurgebieden, langs weiden en meersen, aan de rand van steden en dorpen. Met de kano of kajak kan je die fascinerende rivier nu helemaal verkennen. Eén van de instappunten is Overboelare bij Geraardsbergen.

www.kajakopdedender.be

Rij tegen wielergoden: Doe de Flandrien Challenge. De Strava-app registreert exact hoe snel je de legendarische hellingen uit Vlaamse klassiekers oprijdt. Begin en einde van de challenge staan aangeduid. Win jij van toppers als Lampaert en Van Avermaet?

www.flandrienchallenge.cc

(foto MAF)
Ook Geraardsbergen heeft een Manneke Pis. (foto MAF)

Museum van de plasser: In Geraardsbergen staat al eeuwenlang een Manneke Pis. In bezoekerscentrum De Permanensje onder het stadhuis is een volledige vleugel gewijd aan alle kostuumpjes die het manneke in de loop der tijd mocht dragen.

www.visitgeraardsbergen.be

Met de kinderen

1. Bijzonder kindermuseum: De Wereld van Kina was, toen nog onder een andere naam, het eerste kindermuseum in Europa. Sinds 1924 krijgen kinderen hier een wetenschappelijk bad, overgoten met een kunstsausje. Alle decors worden in eigen huis gemaakt. Zo zie je in Het Huis op het Sint-Pietersplein de golven naar je toe rollen, bestuur je zelf een duikboot en duiken er dino’s plots voor je neus op. Er is ook De Tuin aan Het Berouw waar een tijdelijke expo over wilde bijen loopt.

www.dewereldvankina.be

2. Waterpret in De Gavers: Elke zomer wordt op het provinciedomein De Gavers nabij Geraardsbergen het WOW-waterpark opgeblazen. In een afgesloten zwemzone geniet je er 55 minuten lang van 3.000 m² waterpret. Er is nog meer te beleven in De Gavers. Je kan er tal van watersporten beoefenen, mountainbiken, lasershooten of gewoon een fijne namiddag beleven rond het meer bij het speelplein. Je kan er zelfs overnachten in volledig uitgeruste tipi’s of safaritenten.

www.degavers.be

(foto Jeroen Willems)
De Wereld van Kina was het eerste Europese kindermuseum. (foto Jeroen Willems)

3. Spelprikkels in de natuur: De Kaaihoeve in Meilegem vlakbij de Schelde beschikt over een toffe natuureducatieve tuin. Je kan er muziek maken met houten instrumenten, appels plukken in de herfst en op blote voeten door een minimoerasje stappen. Nog enkele andere natuurrijke oases vol ongeremd speelplezier zijn Puttene in Maarkedal, het Wannenlappersbos in Zingem en het Koekoeksnest in Horebeke.

www.visitvlaamseardennen.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier