De Zuidkempense Pijl is een gegeerde koers voor elites zonder contract en beloften. © gf

Eliterenners zonder contract en beloften strijden zondag tegen elkaar op de 60ste editie van Zuidkempense Pijl

Zondag 17 maart om 13.30 uur klinkt het startschot voor de 60ste Zuidkempense Pijl aan het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol. Zowel eliterenners zonder contract als de beste beloften zijn gretig om de Grote Prijs Wilfried Peeters op hun palmares te zetten.

De wielersport kent in Mol een rijk verleden. De eerste Zuidkempense Pijl, een hoogdag voor de wielersport in de Kempen, werd in 1961 georganiseerd. De bekendste winnaars door de jaren heen zijn Wilfried Peeters zelf (1986), Tom Boonen (2000 en 2001) en Nick Nuyens (2002). Ook Gerben Thijssen hees zich op het palmares. Het was in deze wedstrijd dat Tom Boonen voor het eerst in het blikveld kwam van de wielerliefhebbers uit de ruimere regio. Ondanks zijn indrukwekkende erelijst zijn de overwinningen in de Zuidkempense Pijl hem nog bijzonder dierbaar, zo verzekert hij zelf. Vandaag strijden ook weer zo’n 25 ploegen van eliterenners zonder contract en beloften, waaronder de teams van Soudal Quick-Step en Lotto Dstny, om een ereplaats in deze jubileumeditie. Als je de Belgische wielerhelden van morgen wil spotten, moet je aan het Zilvermeer zijn. Misschien staat de nieuwe Tom Boonen wel op.

Voor de zestigste uitgave is een uitdagend parcours uitgetekend. De renners vertrekken aan het Zilvermeer voor een nieuwe omloop van zes rondes. Op de venijnige kasseistrook van Geel Ten Aard zullen ongetwijfeld de schiftingen gemaakt worden. In totaal leggen de deelnemers 163,3 km af via Dessel, Retie en Geel. De streep is getrokken aan café ‘t Smetje in Mol Sluis. Daar wordt rond 17 uur gespurt voor de zege.

hoog aangeschreven koers

“Deze wedstrijd staat best hoog aangeschreven”, aldus Wilfried Peeters, ex-prof en ploegleider van Soudal Quick-Step, die de koers in 1986 zelf wist te winnen. “Dat was toen nog in Wezel. Sinds mijn afscheid als renner in 2001 loopt de koers door mijn eigen dorp. Het is een van de eerste interclubs van het het seizoen en interessant om op je palmares te hebben. Er zijn dan ook veel nationale ploegen en enkele internationale teams van de partij.” (bala)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier