De Zuidrand van Antwerpen beschikt over een digitaal wandelnetwerk van zo’n 150 kilometer aan paden. (foto Toerisme Provincie Antwerpen) © Mie De Backer

Eropuit: 3 x digitale wandelnetwerken

Wie heeft een stafkaart nodig als je een gsm bij de hand hebt? Nederland staat vol wandelknooppuntbordjes. Bij ons kiezen sommige regio’s er voor om geen bordjes meer neer te poten, maar te werken met een digitaal wandelnetwerk.

In Wallonië bestaan er enkel in de Oostkantons en in Picardisch Wallonië (Henegouwen) in het landschap bewegwijzerde wandelnetwerken. Nochtans kan je er in veel streken prachtige wandelingen maken. Daarom sloegen de ontwikkelaars van Wandelknooppunt.be de handen in elkaar met RouteYou. Op basis van de data van meer dan 470.0000 door gebruikers aangemaakte wandelroutes werd in het najaar van 2023 een gigantisch virtueel wandelknooppuntennetwerk van ruim 12.750 kilometer gecreëerd. Het wandelnetwerk legde in eerste instantie de focus op de Ardennen. Ondertussen beslaat het heel Wallonië en soms gaat het zelfs een stukje voorbij de grens met Frankrijk. Als je de datum ingeeft van je wandeling, zie je ook meteen of er bepaalde stukken net die dag zijn afgesloten wegens de jacht. Het netwerk evolueert nog, in die zin dat het steeds fijnmaziger wordt.

Te ontdekken via de gratis wandelknooppuntapp en via www.wandelknooppunt.be

2. Steeds up-to-date: De Zuidrand

Bewegwijzerde knooppunten zijn rood en virtuele knooppunten zijn grijs op de app van wandelknooppunt. De Zuidrand van Antwerpen beschikt over 195 kilometer aan bewegwijzerde wandellussen. Toch is er ook een virtueel wandelknooppuntnetwerk van zo’n 150 kilometer verspreid over de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Je stapt er langs prachtig erfgoed en door mooie natuurgebieden. Het wandelnetwerk linkt aan het nieuwe wandelnetwerk in Antwerpen en zijn districten, goed voor 355 kilometer aan wandelpaden. Hier stap je door een mix van parken, historische binnenstad, polders en groene rand.

www.toerismezuidrand.be

3. Holle wegen: De Zennevallei

Ten zuiden van Brussel glooit de Zennevallei. In Beersel werd in de jaren 1920 het allereerste toeristische wandelpad bewegwijzerd. Hoewel de regio over het algemeen een geschikt wandelgebied is met zijn holle wegen en kleine bosjes, ontbrak het nog aan een wandelknooppuntnetwerk. Dat hebben ze er nu virtueel opgelost. Je kan er via de app van wandelknooppunt.be stappen door Halle, Beersel, Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode, of met andere woorden tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de taalgrens. Het netwerk sluit aan op het bestaande wandelnetwerk van het Pajottenland en het hierboven al aangehaalde virtuele wandelnetwerk van Wallonië.

www.toerismevlaamsbrabant.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier