Op stap in Brussel, de verrassend groene wandelhoofdstad van Europa

De helft van de Brusselse oppervlakte is groene ruimte. Verschillende lusvormige wandelingen kruisen talrijke parken, koninklijke tuinen, moerassen en het Zoniënwoud. De voornaamste is de Groene Wandeling (60km). Laat je door de afstand niet afschrikken. Dankzij het dichte openbaarvervoernetwerk kan je de wandeling eender wanneer afbreken.

We starten de Groene Wandeling aan tramhalte Eeuwfeest (lijnen 7 en 19). Op de Heizel vond in 1935 en 1958 een Wereldtentoonstelling plaats. Langs de rand van het Park van Laken klimt het pad langzaam omhoog. We nemen er graag de extra lus bij door de Koninklijke Tuinen, aangeduid met 02.

Op het hoogste punt hebben we een mooi uitzicht op de Heizel. Bij de Dikke Linde houden we links aan. Rechts ligt het Kasteel van Laken. De Koninklijke Serres zijn te bezoeken van half april tot begin mei. De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen aan weerszijden van de Van Praetlaan zijn parels van gebouwen, maar al lang gesloten wegens stabiliteitsproblemen. Op een nooit gebruikte trambedding wordt waterkers gekweekt.

De feeëriek ogende Japanse Toren werd ooit gebouwd in opdracht van Leopold II, maar wacht nu op restauratie. (foto MAF)
De feeëriek ogende Japanse Toren werd ooit gebouwd in opdracht van Leopold II, maar wacht nu op restauratie. (foto MAF)

Fraaie tuinwijken

We dwarsen het Zeekanaal Brussel-Schelde en komen in Schaarbeek. Naast het beschermde station bevindt zich Trainworld, absoluut een aanrader als gezinsuitstap. Wij stappen deze keer echter verder. Na een korte klim dalen we af naar het Moeraske, een fraai natuurgebied naast de sporen. We horen de kikkers kwaken.

In Evere lopen we binnen in de stedelijke begraafplaats van Brussel, een natuurpark waar alle prominenten van de laatste honderd jaar zijn begraven. Het fijne aan de Groene Wandeling is dat het parcours de hele tijd van gezicht verandert. De tuinwijken van Sint-Lambrechts-Woluwe vingen begin jaren ‘60 de uit Congo gevluchte Belgen op. We wurmen ons door de vele kleine paadjes die de wijken met elkaar verbinden.

Kolonie halsbandparkieten

De wildernis lonkt in de vallei van de Woluwe. De Lindekensmolen is één van de twee nog bestaande watermolens in het Hoofdstedelijk Gewest. Halfweg de 19de eeuw telde Brussel maar liefst 87 watermolens. Vanaf hier volgen de stadsparken elkaar snel op in de Woluwevallei. Het Maloupark werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1897. Verscheidene landbouwers werden onteigend en trokken weg uit Brussel.

We wandelen in Brussel, maar het lijkt alsof we ons in de Ardennen bevinden

Een voormalige iets hoger gelegen spoorlijn snijdt door het stedelijk weefsel. De panoramabrug boven de Tervurenlaan biedt mooi uitzicht op de historische trams van het Trammuseum. In het Ten Reukenpark vliegen halsbandparkieten af en aan. Het zijn de nakomelingen van de 40 vogels die in 1975 door de Meli Zoo op de Heizel werden vrijgelaten.

Beukenkathedraal

De vijvers van Watermaal-Bosvoorde liggen aan de rand van het Zoniënwoud. Voor we het uitgestrekte bos betreden, snuiven we nog de zoete geur op in de rozentuin van het Tournay-Solvaypark. We worden opgeslokt door het beukenbos en even lijkt het alsof we ons in de Ardennen bevinden. Vele kilometers verder verlaten we ten zuiden van Ukkel het prachtige Zoniënwoud en wandelen we door een villawijk van topdiplomaten en -bankiers. We draaien rechts het Verrewinkelbos in dat aansluit op het verrassend stille Engelandplateau.

De wandeling leidt langs onverwachte stukjes natuurpracht. (foto MAF)
De wandeling leidt langs onverwachte stukjes natuurpracht. (foto MAF)

Het stoomtreintje van Vorst tuft door het Bemptpark. We gaan over de sluis van Anderlecht en volgen het Kanaal Brussel-Charleroi op de andere oever om verderop rechts de Vogelzangbeek te volgen. De vallei werd pas recent onder handen genomen en is nu een aangenaam wandelparadijs. Het brengt ons in de Neerpedevallei, een uitloper van het Pajottenland.

Open weiden

We trekken door holle wegen en komen voorbij de moestuinen van Le Champ du Chaudron, een mooi korteketenproject waar veel Brusselse gezinnen bij betrokken zijn. Via een kasseistrook in een holle weg komen we in het Pedepark. We draaien rond de vijver en passeren wat verderop op een boogscheut van het trainingscentrum van voetbalclub Anderlecht.

Het Scheutbos in Sint-Jans-Molenbeek is één van die vele moerassen rond Brussel waaraan de stad zijn naam ontleend. Er grazen Gallowayrunderen. Bovenop de Zavelenberg bevinden we ons in open weiden waar we een goed uitzicht hebben op de Basiliek van Koekelberg. Het loont om die te bezoeken. Voor maar 6 euro klim je (of je neemt de lift) naar de buitengalerij van de koepel waar zich een prachtig panorama over Brussel ontvouwt.

We dalen af naar het moeras van Ganshoren en komen zo in het Koning Boudewijnpark waar de Molenbeek dwars doorheen stroomt. Naast de vele speelpleintjes keuvelen Brusselaars. Dit is de mooie kant van het stadsleven. Het langgerekte park volgend, komen we opnieuw uit aan ons vertrekpunt bij de Heizel.

Nog meer tuinen en parken

Plantentuin van Meise

(foto Plantentuin Meise)

Rondom het Kasteel van Bouchout ontwikkelde zich een wondere wereld van planten en bloemen. Hier beleef je gemakkelijk een halve dag in de exotische serres en de historische tuinen. Plantentuin Meise is één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Het ‘Verwonder-Je-Voetenpad’ is een blotevoetenpad. Er zijn wel meer themawandelingen voorzien. In de tuinkeuken vinden regelmatig kookworkshops plaats.
 www.plantentuinmeise.be

Arboretum Kalmthout

(foto Arboretum Kalmthout)

De Tuin van Sonia is de nieuwste aanwinst van Arboretum Kalmthout. Je wandelt er door een botanisch paradijs waar elk seizoen wel iets te beleven valt. Je vindt er door de grootste verzameling Hamamelis van Europa. In september bloeit de cyclamen weer onder de loofbomen. Tussen 9 september en 1 november stippelt het Arboretum een eigen cyclamenwandeling uit in het domein.
www.arboretumkalmthout.be

Zwin Natuur Park

(foto Provincie West-Vlaanderen)

In augustus staat het lamsoor in volle bloei in het Zwin Natuur Park. Hele vlakten in de schorren kleuren dan mooi paars. Het Zwin Natuur Park staat vooral bekend als vogelparadijs. Vooral tijdens de trek landen hier heel wat vogels. De mascotte is de ooievaar. Op hun nesten maken ze al klepperend hun aanwezigheid bekend. Deze zomer is er een extra Lego® tentoonstelling met vogels van het Zwin.
www.zwin.be

Park van Beervelde

(foto TOV)

Dit private kasteelpark opent tweemaal per jaar de deuren. De Tuindagen lokken telkens op drie dagen meer dan 20.000 bezoekers. De volgende editie vindt plaats op 6, 7 en 8 oktober. Op aanvraag kan je tussen de grillige waterpartijen, op de romantische bruggetjes, in de glooiende weiden of in het beboste deel de mooiste huwelijksfoto’s nemen.
 www.parkvanbeervelde.be

Japanse Tuin

(foto Visit Hasselt)

De Japanse Tuin in Hasselt is een oord van rust. De koi voederen in de vijvers blijft een aparte ervaring. Regelmatig vinden er activiteiten plaats, zoals komende vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus waarbij het Japanse Obon Festival wordt gevierd. De tuin blijft speciaal tot ’s avonds laat open. Elke bezoeker krijgt een lantaarn om op het water te laten drijven.
www.japansetuin.be 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier