Met fietsen in de hoofdrol: flaneren tussen het groen in Limburg

Limburg werpt zich al vele jaren op als dé meest fietsvriendelijke provincie van België. In Hasselt gaan ze nu nog een stapje verder: de toeristische dienst kocht een aantal aangepaste elektrische fietsen aan voor mensen die minder mobiel zijn. Wij nemen de proef op de som.

Zaterdag

10 uur: We halen onze e-bikes op bij Visit Hasselt. Hier kan je sinds kort ook elektrische fietsen huren voor minder mobiele mensen. Visit Hasselt beschikt zowel over twee rolstoelplateaufietsen als een duofiets.

10.15 uur: We bezoeken het Modemuseum. Daar loopt nog tot midden februari 2024 de tijdelijke expo We Need to Talk about Fashion. Deze tentoonstelling focust op de rol die kleding speelt in het alledaagse leven van ieder van ons. Zo worden thema’s als duurzaamheid, body shaming en uitbuiting aangekaart.

11.30 uur: We zetten aan voor de toegankelijke fietsroute Herkenrode. De route is 26,3 km lang, en loopt dwars door natuurgebieden, langs groene velden en overheen perfect onderhouden off-roadfietspaden. De rustpunten en horecazaken op de route zijn gescreend op toegankelijkheid. De start is op de abdijsite van Herkenrode, tussen de knooppunten 237 en 94 in. (Een tip: huur je je fiets via Visit Hasselt, dan kan je de fiets gratis aan de abdijsite laten afleveren.) Wij starten echter niet bij de abdijsite maar in het centrum van de stad en volgen de volgende knooppunten: 96-239-238–237-94-179-573-177-238 en zo via 239 en 96 terug naar het centrum van Hasselt.

12 uur: Tussen de punten 237 en 94 houden we halt bij de abdijsite Herkenrode. Deze historische site dateert van de 12de eeuw. De cisterciënzerinnenabdij was ooit de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. Nadat we het belevingscentrum hebben bezocht, lunchen we ter plekke met een broodje en een lokaal biertje in de gezellige brasserie met buitenterras De Paardenstallen.

Bij de fietsroute Herkenrode zijn rustpunten en horecazaken gescreend op toegankelijkheid”

14.30 uur: Per toeval botsen we aan knooppunt 177 op wijndomein Wideux. Voor ons een reden om in de remmen te gaan, en te genieten van een wijnproeverij. In theorie is een rondleiding met degustatie enkel mogelijk na reservatie, maar de eigenaar was zo vriendelijk om voor ons een korte degustatie te organiseren.

16 uur: Nadat we de fietstocht hebben afgehaspeld, steken we door naar het centrum van Hasselt. Daar bezoeken we Z33, een museum dat zichzelf in de markt zet als een Huis voor actuele kunst, design & architectuur. Het gebouw is gedeeltelijk ondergebracht in een voormalig scholencomplex, en bestaat uit twee verschillende vleugels die één organisch geheel vormen. Momenteel lopen er in de Z33 drie knappe – conceptuele – tentoonstellingen: River of Rebirth, Water Expeditions en Healing Water.

Naast een duofiets kan je bij Visit Hasselt ook twee rolstoelplateaufietsen huren. (foto Visit Hasselt/Luc Daelemans)
Naast een duofiets kan je bij Visit Hasselt ook twee rolstoelplateaufietsen huren. (foto Visit Hasselt/Luc Daelemans)

18 uur: Tijd om ons hotel op te zoeken: Hotel De Groene Hendrickx. Dit gezellig stadshotel is gelegen op de Zuivelmarkt, misschien het gezelligste stadsplein van Hasselt. Omwille van zijn kleinschalig karakter – het hotel telt slechts 22 kamers – en zijn gezellige binnentuin, vormt dit hotel een oase van rust en stilte in de hectische binnenstad van Hasselt.

20 uur: Diner in Maison Mathis, een bruisende stadsbrasserie die gelegen is pal aan de Blauwe Boulevard, een gloednieuwe stadswijk aan de kanaalkom. Het terras biedt zicht op het water. Wij vleien ons binnen neer, en ontdekken een trendy brasserie die het zowel moet hebben van zijn levendige sfeerschepping als van zijn inventieve keuken vol geüpgradede wereldgerechten.

Zondag

8 uur: Ontbijt in het hotel. De zon lacht ons toe, waardoor we ons relaxt in de binnentuin nestelen met een kop koffie en een croissant.

10 uur: Tijd voor fietstocht nummer twee. We kiezen opnieuw voor een toegankelijke fietsroute, met de mooie naam Mombeekvallei. Ook deze fietsroute maakt gebruik van de knooppunten. Omdat de eigenlijke route via de knooppunten 240-142-141-143-240 maar 13,6 kilometer lang is, besluiten we de route wat uit te breiden. Wij volgenden de knooppunten 96-97-100-235-142-141-143-240-239-96 en kwamen aan 26 kilometer.

De Japanse Tuin is een echte aanrader. (foto Jonathan Ramael)
De Japanse Tuin is een echte aanrader. (foto Jonathan Ramael)

10.15 uur: Aan knooppunt 97 bezoeken we de Japanse Tuin. Een echte aanrader, wij zijn echt onder de indruk van de authentieke sfeer met een overvloed aan kabbelende beekjes, watervallen, bruggetjes, wandelpaden en koivissen.

13 uur: Lunch in Brasserie De Sasput. Deze brasserie bevindt zich op het hoogste punt van Hasselt, al valt daar op het eerste zicht niks van te merken. Het terras nodigt zowel uit voor een lunch als voor een vieruurtje of voor een diner. Naast een gevarieerde menukaart, loopt De Sasput ook te pronken met een mooie wijnkaart.

Meer over Hasselt: www.visithasselt.be

Fietsen voor mensen met een beperking: www.hasselt.be/nl/aangepaste-fiets-huren

Musea:www.modemuseumhasselt.be – www.z33.be

Hotel De Groene Hendrickx: www.lodge-hotels.be

Wijndomein Wideux: www.wijndomein-wideux.be

Eten: www.maison-mathis.bewww.sasput.be

En nog meer fietsplezier…

1. Aarschot, de parel van het Hageland

De fiets is de ideale manier om deze bourgondische stad en haar deelgemeentes te ontdekken. De kronkelende Demer die Aarschot in twee verdeelt, knipt ook het landschap in twee, met aan de ene kant het vlakke, Kempische landschap, en aan de andere kant het heuvelachtige Hageland. Via het fietsknooppuntennetwerk kan je alle kanten uit.

Info: www.hetgasthuis.be/toerisme

2. Riemst, tussen akkerlanden en mergelwanden

Ontdek tijdens een fietstocht van 41 km waarom Riemst het Mergelland van Vlaanderen is. Fiets langs de indrukwekkende mergelwanden naar Kanne, beklim de kronkelende Slingerberg en geniet zeker ook van een wijnterras bij Wijnkasteel Genoels-Elderen, de pop-up van Wijndomien Vlijtingen of De Waterburcht in Millen.

Info: www.riemst.be/fietsen

3. Westmalle, de mooiste fietsroute van Vlaanderen

De Trappistenroute werd door de lezers van VAB verkozen tot mooiste fietsroute van Vlaanderen. Vertrekpunt is de abdij van Westmalle, daar waar al meer dan 200 jaar de monniken van Westmalle hun wereldberoemd trappistenbier brouwen. De route – 30 of 44 km lang – leidt eveneens langs de abdij O.L.V. van Nazareth en het kasteel de Renesse.

Info: www.kempen.be/trappistenroute

4. Horst, tussen burchten en bossen

De Horstroute is uitgetekend tussen de glooiende heuvels van het Hageland, met de beroemde waterburcht van Horst als begin- en eindpunt. De fietsroute passeert eveneens langs de abdij van Vlierbeek, terwijl er met passages door het Chartreuzenbos, het Troostembergbos en het Kloosterbos voldoende bosgebieden worden aangedaan.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be

5. Ardooie, fietsen tussen de velden

De regio Ardooie, Pittem, Lichtervelde en Wingene staat centraal in de Wastinefietsroute, die is uitgetekend via landelijke wegen vol akkers en bosgebieden. Ook het Provinciedomein ’t Veld in Ardooie wordt aangedaan. Zorg dat de spieren goed opgewarmd zijn, want het wordt best pittig.

www.visitwestvlaanderen.be/nl/wastinefietsroute

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier