Met avontuur in de hoofdrol: op stap met de opblaasbare kajak

Packraften is een combinatie van wandelen en varen met een opblaasbare kajak. Dat doen we deze avond op de Dijle, met het vaste voornemen om meteen ook bevers te spotten. We koppelen er meteen nog een tweede dag avontuur aan vast in de vallei.

Het is 16 uur. We zijn met een groepje van tien mensen, waaronder een aantal kinderen. Tot 22 uur verkennen we samen de Dijlevallei tussen Oud-Heverlee en Leuven. Het startuur is geen toeval: ‘s avonds ontwaakt de natuur en is er meer kans om de schuwe bevers aan het werk te zien. Tijdens de acht kilometer lange natuurwandeling naar de instapplek in Korbeek-Dijle stelt onze gids zich voor. Mathias is bioloog van opleiding en biedt met Packraften.be microavonturen aan in het hele land. Al snel blijkt zijn meerwaarde. Hij wijst ons op de gevolgen van de klimaatverandering in het landschap en ziet als eerste een roofvogel op een tak. Natuurgebied Doode Bemde ligt vlakbij. We dachten dat we door deze unieke natuurlong zouden varen, opperen we voorzichtig. “Dat deel van de Dijle is niet geschikt om er groepen door te loodsen. Het is een heel avontuurlijk stuk door de vele bomen die er liggen. Het is beter om, als niet geoefende packrafter, de Doode Bemde te voet te verkennen”, antwoordt Mathias eerlijk.

Na het stappen blijkt de aanlegsteiger in de Stationsstraat in Korbeek-Dijle de ideale plek om ons zes kilometer lange vaaravontuur op de Dijle te beginnen. Zittend op de picknickbanken naast het water geeft Mathias wat uitleg hoe we de packrafts kunnen opblazen. Niet met onze longen, zo blijkt. Wel met een zak waarmee we lucht ‘scheppen’ en die dan leegduwen in de packraft. In een mum van tijd is alles opgeblazen en kunnen we één voor één het water in. Dat gaat verrassend vlot.

Al bij het eerste contact met het water daalt de rust in. Dit is geen avontuur om snelheden te halen of de eerste te willen zijn. Het hoofddoel is op een avontuurlijke manier onthaasten, twee tegengestelden die toch een perfect huwelijk vormen. Koeien kijken ons nieuwsgierig na terwijl we voorbijglijden, af en toe bijsturend met onze peddels. Mathias wijst op vogels, planten en bomen en schetst in het voorbijgaan het bredere plaatje van het belang van de Dijle voor deze regio. Door het uitschuren van de buitenbochten verlegt de rivier zich geleidelijk aan in dit laagland. De verticale uitgesleten oevers zijn de ideale broedplekken voor vogels als de oeverzwaluw of de ijsvogel.

In de meer bosrijke stukken zijn de knaagsporen van de bevers duidelijk zichtbaar. Mathias toont ons wissels en legt het sociale leven van de dieren uit. Een van de kinderen meent een beweging te zien in het struikgewas aan de rand van het bos. Het is hier langs de Dijle dat de eerste bevers in Vlaanderen begin 21ste eeuw weer werden geïntroduceerd. Hele families zwermden ondertussen uit.

Gids en bioloog Mathias is een vat vol kennis. Hier toont hij een schedel van een knaagdier. (foto Packraften.be)
Gids en bioloog Mathias is een vat vol kennis. Hier toont hij een schedel van een knaagdier. (foto Packraften.be)

Open plas

We peddelen onder de E40 door via een tunnelkoker. Al snel worden we omringd door het Egenhovenbos. Mathias wijst in de richting waar zich een beverburcht bevindt. “De beverfamilie komt vaak tot aan de Dijle om er voedsel te zoeken. In het moerasachtige loofbos voelen ze zich helemaal in hun nopjes.” Het bos maakt plaats voor een open ruimte, de Zandvang genaamd. Mathias legt het principe uit. “Op deze open plas komt het water quasi tot stilstand. Hierdoor zakt het meereizende slib en zand naar de bodem. Waar de Dijle aan de andere kant zijn reis verderzet, neemt de rivier zuiver water mee dat dan door het centrum van Leuven stroomt. Het zand komt in twee wachtbekkens terecht en wordt gebruikt in de bouw of als grondstof voor andere toepassingen.” Even voor het imposante Arenbergkasteel komen we terug uit bij ons vertrekpunt en gaan we uit het water. Dit was een topavontuur!

WK gravel

De volgende ochtend zijn we klaar voor een volgend avontuur. In 2024 wordt op en rond het Zoet Water in Oud-Heverlee het WK gravel gereden. De ideale aanleiding om zelf eens te gravelen. We downloaden de niet-bewegwijzerde Dijleland gravelroute en zijn klaar voor een tocht dwars door het machtige Meerdaalwoud en het Heverleebos. De route is er eentje voor geoefende fietsers, met een afstand van 100 kilometer. We krijgen tijdens de tocht over kasseistroken en grindpaden ook 1.000 hoogtemeters te verwerken, waaronder enkele stevige kuitenbijters. Heerlijk!

 

Nog meer avontuur

(gf)

Limburg: Evenwicht op het water
Terhills Aqua- en Cablepark in Lanklaar ligt net naast het Nationaal Park Hoge Kempen. Op een uitgestrekte waterplas is een parcours voor waterskiën en waterboarden uitgezet. Ernaast ligt een gigantisch drijvend aquapark. Vanop het terras van het restaurant heb je een mooi uitzicht op de badgasten in het water.
www.terhills.be

(foto The Outsider Vlaamse Ardennen)

Oost-Vlaanderen: Dwalen in het moeras
Avonturenpark The 7 Summits in Oudenaarde biedt verschillende belevingen aan. Je vindt er een klimtoren, speleotempel, blotevoetenpad en nog veel meer. Werkelijk uniek is het moerasparcours dat je via wiebelende bruggetjes, wankele vlonderpaden en verschillende evenwichtsbalken door het moeras leidt.
www.theoutsidervlaamseardennen.be

(foto Aventure Parc)

Brabant: Klimmen in bomen
Het Aventure Parc in Waver is dé ideale plek voor gezinnen die hun grenzen willen verleggen. Er zijn 28 boomparcours uitgestippeld, op maat van elke avonturier. Je vindt er ook drie ziplines, waaronder de Fly-Line, een tokkelbaan met bochten. Alles gebeurt onder deskundige begeleiding van ervaren monitoren.
www.aventureparc.be

(foto Transfo Zwevegem)

West-Vlaanderen: Duiken in olietank
Transfo in Zwevegem is een voormalige elektriciteitscentrale die is omgebouwd tot avonturenpark. Eén van de drie stookolietanks op de site is nu een duiktank. In de cafetaria aan de rand van de tank heb je een mooi zicht op de duikers die in het 15 meter hoge aquarium rondzweven. Je kan er alle materiaal huren en duikopleidingen volgen.
www.duiktank.be

(foto Stefan Dewickere)

Antwerpen: Ondergronds in De Ruien
In de middeleeuwen doorkruisten kilometers waterwegen de binnenstad van Antwerpen. Ze worden ruien, vlieten en vesten genoemd. Vanaf de 17de eeuw werden die waterlopen overwelfd, waardoor een enorm gangenstelsel onder de stad ontstond. Ontdek de vele geheimen van de koekenstad tijdens een bezoek aan De Ruien.
www.deruien.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier