Met natuur in de hoofdrol: een onvergetelijk weekendje in het groen

Het hardnekkig cliché wil dat de Ardennen vooral bestaan uit zacht glooiende landschappen, vol groen gearceerde hellingen en met meanderende rivieren doorkliefde valleien. Daar tussenin quasi nonchalant uitgestrooid, wat pittoreske dorpen vol couleur locale. Wij trokken voor 48 uur richting Belgisch Luxemburg, en zagen al onze ‘vooroordelen’ heerlijk bevestigd.

17 uur: We checken in bij Les Cabanes de Rensiwez, een verleidelijk miniparadijs met een 30-tal unieke houten hutten en chalets. Het park is in drie zones ingedeeld met chalets aan de waterkant, chalets op een nabijgelegen heuveltop en finaal een gloednieuw project waarbij diverse chalets werden gebouwd op een rotsachtige bergkam, met als surplus een majestueus zicht over de Ourthe en de Ourthevallei. Wij gaan voor La Cabane d’Hélène, een rieten bungalow aan de boorden van de Ourthe.

19 uur: BBQ time! We hadden bij het reserveren van ons verblijf meteen ook een BBQ-colli besteld, die we kunnen afhalen aan de receptie. Met dank aan Google, een dosis engelengeduld en veel gestuntel, lukt het ons om onze barbecue op houtskool in gang te krijgen. Wat later is het chill genieten met zicht op de Ourthe.

De e-step is voluit kicken, al zitten we achteraf wel serieus onder de modder

Zaterdag

9 uur: We starten met een – ook al vooraf besteld – ontbijt op ons buitenterras. Klaar voor een dag vol actie.

10 uur: Oorspronkelijk stond de afvaart van de Ourthe op ons programma, maar omwille van een te lage waterstand verleggen we onze kajaktocht noodgedwongen naar het stuwmeer van Nisramant. Hier is er aan water geen gebrek. Maar ook de omgeving mag er best wezen; het langwerpige meer van ongeveer 7 km lengte is omgeven door beboste hellingen die tot aan de waterkant reiken. Prachtig!

12.30 uur: Voor onze lunch rijden we naar Vielsalm, meer bepaald naar brasserie Aux Contes de Salme, een populair restaurant/hotel dat tijdens onze passage tjokvol zat met een mix van lokalen en toeristen. Vooraf reserveren is dus aangeraden. Het rustieke interieur straalt Ardense degelijkheid uit. De menukaart stuitert vrolijk alle richtingen uit, maar is vooral gefocust op regionale specialiteiten.

14.30 uur: Na de lunch wagen we ons aan een begeleide fietstocht met een elektrische all-terrain step. Deze e-autoped houdt ergens het midden tussen een mountainbikefiets en een brede luxestep. De tocht leidt door berg en dal, langs venijnige hellingen, door rivierbeddingen en over onverharde bospaadjes. Voor ons het hoogtepunt van het weekend, vooral omdat we op anderhalf uur dik 24 km afhaspelen en daarbij van het ene panoramisch vergezicht naar het andere worden geleid. Dit is voluit kicken, al zitten we achteraf wel serieus onder de modder.

20 uur: We sluiten onze dag af met een diner in Le Lac de Bellemeuse, in het dorpje Nandrin. Dit is een typisch Ardeens restaurant met een mooi buitenterras en een binnengedeelte dat wat wegheeft van een veredelde kantine. Weinig erg, want wat er op het bord verschijnt, is wel de moeite. De kaart focust op regionale gerechten die franjeloos worden geserveerd.

De e-biketocht vanuit Vielsalm brengt ons op tal van fantastische plekjes, en tussen de lokale koeien. (foto MT Vielsalm-Gouvy)
De e-biketocht vanuit Vielsalm brengt ons op tal van fantastische plekjes, en tussen de lokale koeien. (foto MT Vielsalm-Gouvy)

Zondag

9 uur: We starten de dag opnieuw met een ontbijt op ons eigen terras en kijken al uit naar onze volgende afspraak: een bezoek bij de kabouters…

10.45 uur: De echte kabouters houden zich natuurlijk schuil in het bos, maar in Houffalize ontdekken we een waardig alternatief. Het dorp is de thuisbasis van het Achouffe-bier, vooral bekend van het kabouterlogo. Wij pikken – samen met een roedel Nederlanders – een bezoek aan de brouwerij mee, gevolgd door een proeverij van een drietal Chouffe-bieren. Finaal wordt iedereen uitgezwaaid met een chouffe-glas.

12.30 uur: Na onze bierproeverij belanden we in Wibrin, waar we in de hippe bistro Charme de Wibrin genieten van een lekkere lunch. Charme de Wibrin is een relatief nieuw adres, en is de droom van twee vrienden – Nick en Gino – die een karaktervolle voormalige boerderij hebben omgetoverd in een gezellige bistro/crêperie/b&b.

14 uur: Ons weekendje in het groen afsluiten doen we met een wandeltocht. Startpunt is de parking van de Achouffe-brouwerij, waar we kunnen kiezen tussen wandelingen van 5 of 10 km. Beide wandeltochten leiden dwars door de Feeënvallei. Dit is de streek van de ‘nutons’, de kabouters. Onderweg is het voluit genieten van de bosrijke paden, glooiende hellingen en zompige weiden. Kabouters spotten we niet, maar we eindigen ons weekendje wel met een overheerlijk chouffe-biertje.

Nog een topper uit de regio: een Chouffebiertje. (foto CGT-Arnaud Siquet)
Nog een topper uit de regio: een Chouffebiertje. (foto CGT-Arnaud Siquet)

De regio:www.visitwallonia.be

Onze logies:www.lescabanesderensiwez.be

Kajakken op het stuwmeer van Nisramont:www.outdoor-centre.be

E-step in Vielsalm:www.ardenjoy.be

Brouwerijbezoek:www.chouffe.com

Charme de Wibrin: www.charmedewibrin.be

Aux Contes de Salme: http://www.charmedewibrin.be

Nog meer wandel- en fietstips in de natuur

De Eifel

De Duitse Eifelregio heeft veel gemeen met Belgisch Luxemburg. De Eifel vormt in feite het verlengde van de Hoge Venen, en bestaat uit een opeenvolging van heuvels en dalen, uitgedoofde vulkanen en pittoreske dorpjes als Monschau. Monreal en Bad Münstereifel. De regio is een droombestemming voor fiets- en wandelfanaten, om dan nog maar te zwijgen van de vele mountainbiketrails.

www.eifel.info/nl

Het Mullerthal

Met een gezonde dosis verbeelding is het Groothertogdom Luxemburg te omschrijven als één immens natuurpark, met het Mullerthal als een van de absolute toppers. In de toeristische magazines wordt deze streek omschreven als Klein Zwitserland, dit omwille van zijn zandsteenheuvels, zijn natuurschoon en zijn vele watervallen. De regio is dooraderd met diverse pittige wandelroutes.

www.mullerthal.lu

De Veluwe

Wie van fietsen houdt, raden wij de Veluwe aan, een uitgestrekt natuurgebied dat vooral bekendheid geniet wegens zijn uitgestrekte bossen, zijn heidelandschappen, zijn vennen en zijn stuifzandgebieden. Aan natuur geen gebrek, met het Park De Hoge Veluwe als absoluut prijsbeest. Hier vindt men ook het Kröller-Müller Museum, internationaal befaamd omwille van zijn uitgebreide Van Gogh-collectie.

www.visitveluwe.nl

De Brabantse Wouden

Het Hallerbos, het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud en de groene vallei van de Dijle, de Laan en de IJse worden sinds kort toeristisch gepromoot als de Brabantse Wouden. In de Brabantse Wouden treft men de grootste – en meteen ook oudste – loofbossen van Vlaanderen aan. Het gebied is ingebed tussen Leuven en Brussel, en garandeert urenlang wandel- en fietsplezier voor jong en oud.

www.toerismevlaamsbrabant.be

Fietsen In het spoor van de Tweede Wereldoorlog

Lezers die het nuttige – een fietstocht in de Ardennen – willen combineren met een stevige geut geschiedenis, kunnen in Bastogne de thematische fietstocht In het spoor van de Tweede Wereldoorlog maken. Die leidt langs enkele cruciale sites van het zogenaamde Ardennenoffensief tijdens de barre winter van 44-45, met Bastogne en omstreken als bloederig achtergronddecor.

www.visitwallonia.be

(Igor Vandenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier