De Kust is een walhalla aan natuurvariatie met duinen, bossen en het strand. (foto Westtoer)

Op wandel met de trein

Het spoorwegennet in ons land is fijnmazig genoeg om er ook gebruik van te maken bij wandeltochten. Doorgaans loopt zo’n tocht van station A naar station B. Daardoor kan je een gevarieerder landschap aandoen dan als je een lusvormige wandeling maakt.

1. In het spoor van de Teuten in Hamont-Achel

De Teuten waren rondtrekkende handelaars uit de Limburgse Kempen. Zeker vanaf de 17de eeuw trokken ze Europa door waar ze hun goederen verkochten. Het bracht zeker en vast geld in het laatje, want sommige van die Teuten konden indrukwekkende herenhuizen bouwen. De wandeling In het spoor van de Teuten vertrekt aan het station Neerpelt en eindigt aan het station Hamont. In een rechte lijn is de wandeling 14 kilometer lang, maar je kan er ook voor kiezen om hier en daar een extra lus te stappen waardoor de wandeling al snel 24 kilometer lang wordt. De gevarieerde tocht gaat door bossen, weilanden en pittoreske dorpen. Je volgt ook een hele tijd het Kanaal Bocholt-Herentals. De tocht verloopt quasi volledig via wandelknooppunten. In het spoor van de Teuten is één van de 67 groene halte-wandelingen die de organisatie TreinTramBus heeft samengesteld.

www.groenehalte.be

2. Dwars door de Vlaamse Ardennen

Grote Routepaden brengt regelmatig een ‘Treinstapper’ uit, stukjes GR-routes die gemakkelijk van station naar station kunnen afgelegd worden. Alle routes staan ook online, ondertussen toch al een 67-tal. In de Vlaamse Ardennen kan je zo vanuit Ronse naar Geraardsbergen via de GR5a, een stevige stapper van 35 kilometer over hoge toppen en door diepe beekvalleien. Een iets haalbaarder kaart is de Treinstapper van Ronse naar Oudenaarde (20,2 km) via de GR 129 Dwars door België. De wandeling is in twee richtingen bewegwijzerd. Vertrek je in Ronse, dan gaat het dwars door het historisch centrum richting de Muziekberg. Vanaf de top daal je een hele tijd af door het schilderachtige Maarkedal. Via trage wegen en verborgen doorsteekjes gaat het naar de Schelde waar je het centrum van Oudenaarde bereikt.

www.groteroutepaden.be/nl/treinstappers

3. Op stap aan zee

Er is niets zo eenvoudig als een langeafstandswandeling aan zee. Vanaf dat de benen flanel worden, stap je gewoon de kusttram op. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de Kust een wandeling te ondernemen. Je kan er zelf één uitstippelen op het wandelnetwerk Kust via de routeplanner op www.dekust.be.

Of je volgt de geel-rode tekens van de pas vorige zomer vernieuwde Streek-GR Kust (103 km). De eerste tekens vind je al op het perron van Adinkerke. Eerst stap je richting de grens met Frankrijk om het Westhoekreservaat uitgebreid te verkennen. Na deze opwarming gaat het de andere kant op. De Streek-GR zoekt de mooiste paden op en wisselt de hele tijd het strand voor een variatie aan duinen, bossen en een stukje polders.

De route even kwijt? Check dan www.groteroutepaden.be/nl/streek-gr-kust-1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier