Tip van de week: Bijzondere fietsroutes

Het fijnmazig fietsknooppuntennetwerk laat iedereen toe zelf fietsroutes samen te stellen. Elke route doet bijzondere plekken aan. Omdat het zomerverlof nu wel heel dichtbij komt, raden we je graag deze drie (meerdaagse) toproutes aan.

1. Fietsen in de Oostkantons – Luik

De Vennbahn was ooit een spoorweg van Troisvièrges in het Groot-Hertogdom Luxemburg naar de Duitse stad Aken, en dat dwars door de Hoge Venen. Na het opdoeken ervan vond de spoorweg een tweede leven als wandel- en fietspad. Met amper hoogteverschillen fiets je hier 125 kilometer lang door de mooiste landschappen van de Oostkantons. De route valt regelmatig in de prijzen omwille van de kwaliteit van het wegdek, de veiligheid en het omgaan met het erfgoed. De Oostkantons beschikken over een fietsknooppuntennetwerk. Op www.vennbahn.eu staan kant-en-klare meerdaagse fietsarrangementen, vind je elf suggestielussen op en rond de Vennbahn en zes etappes om de Vennbahn in zijn geheel af te fietsen.

Info: www.vennbahn.eu

2. Fietsen langs het water – Antwerpen

De provincie Antwerpen beheert zo’n 2.400 kilometer aan waterlopen. Om het provinciale waterbeleid extra in de verf te zetten, werden Veleau-fietsroutes gecreëerd. Deze gratis (niet-bewegwijzerde) routes zijn tussen 25 en 35 km lang en leiden je langs onbekende plekjes in de buurt van water. Veleau Jutse Plassen (30 km) toont hoe de provincie de strijd tegen wateroverlast aanpakt. Vertrekkend aan de Jutse Plassen verken je de vallei van de Itterbeek tot aan de monding in de Nete.

Een andere mooie route is de grensoverschrijdende ‘Veleau Vallei van de Aa’ (41 km). De fietstocht vertrekt in Ravels en onderzoekt hoe landbouwers en bewoners water nog beter kunnen opvangen. De route volgt de Aa vanaf de bron tot over de grens met Nederland.

De Veleau-fietsroutes staan op RouteYou of op www.provincieantwerpen.be

Het blijft verbazend hoeveel natuurschoon het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te bieden heeft.

3. Rondje Hoofdstedelijk Gewest – Brussel

De Groene Wandeling (60 km) is een lusvormige prachtige en vooral gevarieerde wandeling rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De route zoekt vooral het vele groen op rond de hoofdstad. Je kan de route ook per fiets doen. Af en toe volg je dan een iets ander traject dan de wandelaars omdat je niet altijd met de fiets door beschermde natuurgebieden mag. Toch blijft het verbazend hoeveel natuurschoon het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te bieden heeft. De doorsteek door het Zoniënwoud is er eentje zonder veel cafés en restaurants, maar voor de rest word je de hele route lang op je wenken bediend. Je kan starten waar je wil. Om de wagen gemakkelijk kwijt te raken, is het handig om op het Heizelplateau of aan de Koninklijke parken te starten. Volg de 01 – bewegwijzering met het fietslogo.

Info: www.leefmilieu.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier