Genieten in het spoor van onze wielerhelden

“Blijf weg uit de Vlaamse Ardennen vandaag”, dat is de boodschap van de burgemeesters waar de finale van de Ronde van Vlaanderen plaats vindt. In afwachting van het spektakel op televisie kan je misschien zelf een sprintje trekken in het spoor van enkele wielergrootheden?

1. Vlaams-Brabant: Het land van Merckx

In Vlaanderen zijn vier (!) recreatieve fietsroutes naar Merckx vernoemd. Een mooie is de Eddy Merckxroute (37km) in de Groene Gordel rond Brussel. Je vertrekt aan de voormalige fietsenfabriek Eddy Merckx in de ’s Herenweg 11 in Sint-Brixius-Rode. Je doet onderweg ook de Plantentuin Meise en de Fluxenberg aan.

www.toerismevlaamsbrabant.be

2. Limburg: Pittige kuitenbijter

De Kuitenbijtersroute (30km) in de Voerstreek is best pittig. Het merendeel van de route verloopt in Zuid-Limburg op Nederlands grondgebied. Je fietst er over het dak van Vlaanderen en Nederland. Starten doe je best aan Herberg Moeder de Gans in het centrum van Teuven. Volg knooppunten 427 – 428 – 84 – 83 – 85 – 86 – 90 – 92 – 427.

www.voerstreek.be

3. Antwerpen: Helden van het veld

Cyclocrossers zijn de helden van het veld. Wie in hun sporen ten strijde wil trekken, raden we het cyclocrossparcours in Lichtaart aan. Tot 1 maart kan je hier een rit van 2,5km (zwarte pijlen) volgen door zand en modder. De start bevindt zich ter hoogte van Floreal Kempen langs de Herentalsesteenweg 64. Neem je kinderen mee, ze hebben er een grote speeltuin.

www.visitkasterlee.be

4. West-Vlaanderen: Wind tegen in de polders

Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens trainde in de polders. De naar hem vernoemde route (42km) doet een deel van dit trainingsparcours aan. Je passeert pittoreske dorpjes als Slijpe en Mannekesvere en trotseert de polderwind. Start in de Graaf Jansstraat 1 in Westende.

www.middelkerke.be/toerisme

5. Oost-Vlaanderen: De kleine van Mere

Lucien Van Impe, ook bekend als de kleine van Mere, won in 1976 de Ronde van Frankrijk. Veertig jaar later werd deze overwinning gevierd met een naar hem vernoemd bier en een bewegwijzerde route (36km). Je fietst door de acht deelgemeenten van Erpe-Mere. De route start aan het Lucien Van Impe-monument aan de rotonde Vijfhoek in Mere.

www.erpe-mere.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier