Bezocht en beoordeeld: ‘Harry Potter: The Exhibition’

Ik beken: sinds jaar en dag ben ik een echte Harry Potter-fan (beter bekend als een Potterhead). Ik ken de spreuken en Zweinstein heeft geen geheimen meer voor mij. Toen ik (en 14 bevriende Potterheads) hoorden dat Harry Potter: The Exhibition naar België kwam, was het meteen duidelijk dat we van de magie wilden proeven. Hoe ik mijn reis naar Zweinstein heb beleefd, lees je hier.

Waarschuwing: wie nog naar de expo trekt en zich wil laten verrassen door de magie, leest dit artikel beter niet.

Met een groep van 15 trokken we richting Brussel. Zoals het echte Dreuzels betaamt, namen we de auto (en neen, het was geen vliegende Ford Anglia) richting Paleis 2 en stonden we om 11 uur stipt aan de ingang. Hoewel we hadden afgesproken om allemaal onze tovenaarsgewaden aan te trekken, was meer dan de helft toch in zijn Dreuzelkleren komen opdagen.

Aan de ingang worden handtassen en rugzakken gecontroleerd, want ja: ook in de toverwereld leven er helaas terroristen. Tijdens het aanschuiven maakt een werknemer van de expo het obligate, maar toch heel enthousiaste praatje met de bezoekers.

Van die werknemer leren we dat wie op de expo wil werken, wordt getest op zijn kennis. Tijdens de test worden zowel je basiskennis (wanneer is Harry Potter jarig) als de moeilijkere details (in welke winkel kocht Hagrid Hedwig voor Harry) gescreend. De antwoorden zijn trouwens 31 juli en Braakbals Uilenboetiek.

IMG_20160814_120013

Voor we Zweinstein mogen betreden, worden drie lucky bastards van het groepje bezoekers ingedeeld in één van de vier afdelingen van Zweinstein: het dappere Griffoendor, het slimme Ravenklauw, het trouwe Huffelpuf en het notoire Zwadderich.

Na de openingsceremonie gaan de dubbele deuren open en met een indrukwekkend filmpje word je in enkele minuten tijd in de magische wereld van Harry Potter gekatapulteerd. Plots gaat er een zwarte wand naar boven en daar staat hij dan: de glanzende en rokende Zweinsteinexpress, die ons naar het avontuur van ons leven moet brengen.

Daarna begint de echte expo, die in verschillende onderdelen is opgedeeld. Je kiest zelf hoe rap of hoe traag je de tentoonstelling doorwandelt. De bordjes bij de kostuums en props geven de nodige, maar beperkte uitleg. Leken zullen af en toe iets niet verstaan. Als je bijvoorbeeld bij de Gruzielementen komt, staat nergens uitgelegd wat dat nu eigenlijk zijn. (Dat zijn voorwerpen die een stukje ziel van iemand bevatten.)

De Gruzielementen die Voldemort creëerde.
De Gruzielementen die Voldemort creëerde.

Er komen verschillende thema’s aan bod: eerst is het de beurt aan Zweinstein. De bedden, het leslokaal van professor Omber en professor Smalhart, schoolboeken, kostuums,… Alles wat je ziet, is ook echt gebruikt in de films. Bovendien kan je ook een Mandragora ‘plukken’ in de serre van professor Stronk.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Daarna volgt er een ruimte die gewijd is aan Zwerkbal. Banners van de beruchte 422ste editie van het Wereldkampioenschap, de gouden Snaai, de gewaden van Olivier Plank en uiteraard enkele bezems, zoals een Nimbus 2000. Hier kunnen de bezoekers hun skills als Jager testen door een Slurk door één van de drie doelpalen te werpen.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Daarna komen ook het huisje van Hagrid, de Dooddoeners, Azkaban en de Grote Zaal aan bod. Uiteraard is er op het einde een shop waarbij bezoekers een stukje van de magie mee naar huis kunnen nemen: een doosje Smekkies In Alle Smaken, een toverstok of een sjaal van je favoriete afdeling.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Het oordeel

Wie van ver moet komen om deze expo te bezichtigen, kan er beter een dagje Brussel van maken. In twee uur heb je de tentoonstelling zeker grondig bekeken. Daarnaast valt het op dat er vooral kleine props te zien zijn. Voor de grotere rekwisieten en indrukwekkende decors moet je naar de studio’s in Londen gaan.

IMG_20160814_120846
Magisch snoepgoed met onder andere Chocokikkers en Smekkies In Alle Smaken.

Qua beleving zitten er een paar interactieve dingen tussen, maar die zijn veeleer beperkt. Je komt duidelijk naar hier om te kijken, en niet om te doen.

Was dit het meest spectaculaire moment van mijn Dreuzelbestaan? Neen, maar de expo bevatte zeker meer dan genoeg magie om er 2 Galjoenen, 12 Sikkels en 8 Knoeten (lees: 20 euro) voor neer te tellen.

Harry Potter: The Exhibition. Nog tot 6 november 2016 in Paleis 2 (Brussel).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier