3 x ontdekken: historische tuinen in de stad

Een stad heeft nood aan groene longen, plekken waar je rust kan vinden. Naast de grote parken vind je in de urban jungle ook verborgen tuinen. Soms moet je voorbij een deur of een poort waarvan je altijd al dacht dat het privéterrein was.

1. De tuin van de Sint-Pietersabdij in Gent

Stap vanop het Sint-Pietersplein door de grote poort tussen de Kunsthal Sint-Pietersabdij en de ingang van de Wereld van Kina. Ga rechtdoor naar de volgende poort. Die geeft toegang tot een hellende oase naast de Munkschelde, een zijarm van de Schelde. Dit was ooit de tuin van de benedictijnermonniken van de Sint-Pietersabdij, nu mag iedereen zich hier in het gras zetten of in de herfst fruit en noten plukken. Je kan hier zelfs vijgen plukken. De ruïnes zijn die van de 15de-eeuwse ziekenboeg van de abdij. Vlakbij lag de kruidentuin met geneeskrachtige kruiden. Nu bloeien hier lavendel, rozemarijn, salie en heel wat andere kruiden. Er is ook een wijngaard. Al in de 9de eeuw verbouwden de monniken hier druiven.

www.visit.gent

2. Plantentuin Den Botaniek in Antwerpen

Het Sint-Elisabethhospitaal in de Leopoldstraat in Antwerpen werd op deze locatie in de 12de eeuw gebouwd. De geneeskrachtige planten en kruiden werden in de tuin ernaast geteeld. ‘Den Botaniek’ zoals de plantentuin in de volksmond was gaan heten, werd in zijn huidige vorm in de 19de eeuw heraangelegd en vanaf 1926 opengesteld voor het publiek. Vooral over de middag komen hier veel mensen hun broodjeslunch nuttigen. De hovenierswoning is nu een restaurant. Er staan maar liefst 2.000 planten, in de serre vind je cactussen en uitheemse planten, er is een kleine waterval en je vindt er verschillende borstbeelden. Het aanpalende vijf sterren superior hotel Botanic Sanctuary Antwerp ontleende zijn naam aan de tuin.

visit.antwerpen.be

3. Het Baggaertshof in Kortrijk

Achter de deur van de Sint-Jansstraat 37 ligt een verborgen en soms toegankelijke tuin. Het deurtje is open van 14 uur tot 18 uur, maar niet op maandag, vrijdag en feestdagen. Het was de kapitaalkrachtige Joossine Baggaert die in 1638 dertien huisjes liet bouwen voor behoeftige vrouwen. De huisjes staan samen met de kapel rond een rechthoekige binnenkoer. Die koer bestaat uit een kruidentuin met meer dan 200 verschillende medicinale kruiden. De eeuwenoude boom van het Baggaertshof biedt voldoende schaduw. Je passeert het fraaie tuintje en veel ander moois tijdens de met klinknagels bewegwijzerde wandeling Metamorfose van de stad.

www.toerismekortrijk.be


De drie verborgen tuinen zijn niet toevallig allemaal medicinale kruidentuinen. De kennis erover was zeker na de publicaties van Rembert Dodoens over het onderwerp weid verspreid. Het was best handig om vlakbij een pluktuin te hebben met kruiden die je van ziektes genezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier