De mijnwerkers uit andere landen brachten hun cultuur mee om zich hier thuis te voelen. (foto LW)

Iedereen thuis in Limburg op Erfgoeddag

‘Thuis’ is het motto van de nationale Erfgoeddag vandaag. Het betekent niet alleen een vaste plek, maar ook ‘zich thuis voelen’. Erfgoeddag laat bezoekers kennismaken met ons roerend en immaterieel erfgoed, in al zijn verscheidenheid. Het thema wordt met allerlei activiteiten ingevuld.

De provincie Limburg is door de jaren heen voor veel buitenlanders een thuis geworden, zeker door de mijnactiviteit. Visit Thor in Genk laat je daarmee kennismaken. Je kan mee op een boeiende reis achter de schermen van de historische mijnsite van Waterschei. Met een gids verken je de erfgoedruimtes en wandel je over de passerelle. Je kan naar de top van de terril, waar je wordt beloond met een adembenemend uitzicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. In Beringen kan je op wandel voor de tocht Thuis in de Cité in de buurt van Beringen-Mijn. Langs kronkelende straten en groene pleintjes ontdek je via de ErfgoedApp de best bewaarde geheimen. De wandeling is ongeveer vijf kilometer en voor een deel gebaseerd op de bestaande wandeling van toerisme Beringen.

Gallo-Romeinen

Dé stad met eeuwenoud erfgoed in Limburg is natuurlijk Tongeren. Vandaag is het Gallo-Romeins museum gratis toegankelijk voor de expo Van neanderthaler tot Gallo-Romein. Een aanrader is ook de begeleide wandeling in de kloostergang, die je meer leert over de graven.

Gasthuiszusters

In Diest hebben de Gasthuiszusters meer dan vierhonderd jaar lang zieken en bejaarden uit Diest en omstreken verzorging en een thuis geboden. Zij verzamelden ook heel wat kunst. Deze unieke collectie is momenteel te zien in deSint-SulpitiuskerkinDiest, vanaf 13 uur. Bovendien geeft historicus Michel Van der Eycken een lezing over de Diestse gasthuiszusters en hun kunstpatrimonium. (LW)

Dit moet je weten

Onder het thema ‘Thuis’ van Erfgoeddag worden in de hele provincie gebouwen in de kijker gezet, net als tradities die van een huis of een gemeenschap een thuis maken. Het brede aanbod bevat voor elk wat wils. Het complete overzicht vind je op de site www.erfgoeddag.be. Alle activiteiten zijn gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier