Vette Veemarkt lokt jaarlijks een massa volk naar het centrum van Zomergem. © MIWI

155ste Vette Veemarkt in Zomergem: “Hoogdag voor de veeteelt”

Op zondag 24 maart vindt in Zomergem de 155ste editie plaats van Vette Veemarkt. Ook deze keer werkten het feestcomité, de Meetjeslandse Schapenvrienden, College ten Doorn, de landbouwers en handelaars weer een prachtig programma uit. “Dit is een hoogdag voor de veeteelt”, klinkt het bij de organisatoren.

De Vette Veemarkt kent een heel rijke traditie: al in 1847 zou de allereerste editie van de Veemarkt hebben plaatsgevonden, al is de traditie wellicht veel ouder. Ooit waren de veejaarmarkten zowel in de stad als op het platteland een echte traditie. Op deze hoogdagen werd vee gekeurd en verkocht en werden prijskampen beslecht. Het waren grootse volksfeesten, niet weg te denken uit het boerenleven.

Uniek in Meetjesland

De Vette Veemarkt in Zomergem is de enige overblijvende veejaarmarkt in Vlaanderen en maakt dan ook deel uit van ons erfgoed. Ook deze keer staan er tal van prijskampen op het programma. “De prijskamp voor het best gevormde slachtvee met uitreiking van ereprijzen en geldprijzen is uniek in het Meetjesland”, klinkt het bij de organisatoren. “Op onze markt kan je vette slachtrijpe dieren bewonderen en is er een prijskamp voor vrouwelijk roodbont en zwartbont stamboekvee, die wordt ingericht door de ‘Landbouwcomice van Zomergem’. Ook voor paaslammeren is er een prijskamp voorzien”, klinkt het.

Om 10 uur trommelt de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia de Vette Veemarkt feestelijk op gang, om 11 uur vindt de officiële ontvangst plaats en om 13 uur worden de kampioenen gehuldigd met een prijsuitreiking in de raadzaal van het gemeentehuis van Zomergem.

Oude ambachten

Naast de keuringen werkten de organisatoren een mooi aanbod randanimatie uit. Op en rond het marktplein valt er heel wat te beleven voor jong en oud. Bezoekers kunnen van dichtbij kennismaken met oude ambachten, er vindt een demonstratie schapen scheren plaats en op een gezellige boerenmarkt bieden lokale producenten hun waren aan. Verder kunnen kinderen zich laten schminken en een ritje maken met de huifkar. Voor de durvers staat er ook een mechanisch stier opgesteld. Wie het liever wat kalmer aan doet, kan het gewicht schatten van varkens en wint misschien een mooie prijs. (MIWI)