Via zes thema’s gelinkt aan water vertelt de expo het verhaal van de geschiedenis van Temse. (foto Toerisme Temse)

3 x Lokale geschiedenis in beeld

Heemkundige lokalen zijn in het weekend vaak open als museum(pje). Ze worden onderhouden door vrijwilligers met een hart voor geschiedenis. Wij nemen een kijkje in drie gemeentelijke musea die nog een stapje verder gaan.

1. Temse aan het water

Temse wordt omarmd door de Schelde en de Durme. In het gratis toegankelijke gemeentemuseum is water een terugkerend thema. Op de tweede verdieping toont de expo Temse aan het water de geschiedenis aan de hand van zes thema’s. Temse is bekend van de Boelwerf waar decennialang schepen werden gebouwd. Hier meerden ook de eerste pleziervaarboten op de Schelde aan. Verschillende ambachtslui haalden hun broodwinning uit de rivieren. De expo geeft inzicht in de Schelde als grens of over de ellende telkens de rivieren buiten hun oevers traden. Op de eerste verdiepingen vinden er wisseltentoonstellingen plaats. Het Gemeentemuseum is open zaterdag (14-18 uur) en zondag (10-12 uur en 14-18 uur).

Kasteelstraat 16, Temse. www.temse.be

2. Schat aan verhalen in Diksmuide

Onder de Dienst Toerisme van Diksmuide kan je de Verhalenschat van Diksmuide en de Westhoek ontdekken. Deze gratis expo toont de geschiedenis van de boterstad aan de hand van schilderijen, tekeningen, beelden en gebruiksvoorwerpen. Nog tot 1 september is er ook de expo Liksems, West-Vlaams voor littekens. In deze expo wordt nagegaan hoe het omgewoelde frontlandschap van de Eerste Wereldoorlog evolueerde naar een herdenkingslandschap. Je kan de expo best combineren met één van de Liksems-belevingsroutes in de omgeving. Vlakbij in de Sint-Niklaaskerk staan trouwens ook heel wat voorwerpen die verwijzen naar de vroegere geschiedenis van Diksmuide. De Verhalenschat is elke dag van 9.30 tot 16.30 uur vrij toegankelijk.

Grote Markt 6, Diksmuide. www.bezoekdiksmuide.be

3. De boerenstiel in beeld in Antwerpen

800 jaar lang stond in het centrum van Zoersel een lindeboom. Door ziekte werd hij op 27 april 1974, bijna 50 jaar geleden, omgehakt. Dankzij het kunstenaarskoppel Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens kreeg een stuk van 9,5 meter hoog een tweede leven als kunstwerk. Van Esbroeck beitelde er 85 figuren uit het vroegere dorp in uit en Coppens verbeeldde zes markante momenten uit het boek De Loteling van Hendrik Conscience. Het verhaal speelt zich grotendeels af in het Zoerselbos. De boom kreeg een eigen paviljoen en is sindsdien een gemeentemuseum. Nu loopt er ook een expo over 3.000 jaar landbouwleven in Zoersel. Het Lindepaviljoen is vrij toegankelijk op zaterdag, zondag en feestdagen (13 tot 17 uur).

Oostmallebaan 15, Zoersel. www.toerismezoersel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier