Eén van de prachtige decors in Historium in Brugge is het schildersatelier van Jan Van Eyck. © Davy Coghe

3 x op bezoek bij dé grootmeester Jan Van Eyck

Het atelier van Jan Van Eyck (1390-1441) bevond zich in Brugge, zijn beroemdste werk hangt in Gent en zelf is hij hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Maaseik. De kunstschilder is één van de bekendste Vlaamse Primitieven.

1. Lam Gods in Gent

‘Een hoogtepunt van de Europese schilderkunst’. De aanbidding van Het Lam Gods werd in opdracht van een koppel steenrijke Gentenaars geschilderd. Eigenlijk was het broer Hubert Van Eyck die de opdracht binnenhaalde, maar na zijn overlijden maakte Jan het werk af. Hij wordt in elk geval gezien als het genie erachter. Tegelijk met een jarenlange restauratie werd in de Sint-Baafskathedraal in Gent een volwaardig bezoekerscentrum ingericht voor het religieuze veelluik. Het bezoek begint in de crypte waar je via augmented reality in acht hoofdstukken de kleurrijke geschiedenis van het Lam Gods beleeft. Op het einde van het bezoek sta je oog in oog met het beroemde schilderij waarvan de zijpanelen De Rechtvaardige Rechters nog steeds zoek zijn. Naast de kathedraal zijn de gebroeders vereeuwigd in een standbeeld.

Tickets via www.visit.gent

“Het was broer Hubert Van Eyck die de opdracht om het Lam Gods te schilderen binnenhaalde, maar na zijn overlijden maakte Jan het werk af”

2. Het atelier in Brugge

De Waterhalle op de Markt van Brugge was ooit het grootste gebouw van West-Europa. Binnen werden alle goederen gelost die via het Zwin uit heel Europa werden aangevoerd. Het imposante gebouw werd voor Historium virtueel gereconstrueerd. Na de VR-beleving schuif je door naar het hart van Historium waar zich een liefdesverhaal in zeven stadia ontvouwt. Prachtige decors uit de Gouden Eeuw van Brugge glijden voorbij. Eén van die decors is zowaar het schildersatelier van Jan Van Eyck waar hij met ijzeren hand zijn leerlingen dirigeert. Historium is elke dag open van 10 tot 18 uur. Na je bezoek kan je op het terras van het Duvelorium genieten van het uitzicht op de Markt. Het Groeningemuseum in Brugge beschikt over enkele werken van Van Eyck, waaronder ‘De Madonna met kanunnik Joris van der Paele’.

Info: www.historium.be

3. Ereburgers van de stad

Hubert en Jan Van Eyck zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van Maaseik in het Maasland. In 2022 riep de stad hen uit tot ereburgers. De cultuurwandeling ‘Van Eyck in Maaseik’ loodst je door hun jeugd. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat ze nog een broer Lambert en een zus Margriet hadden. Onderweg zijn er ook drie monumentale graffitikunstwerken te zien die een eerbetoon zijn aan de schilderijen van Jan Van Eyck. De wandeling eindigt op de Markt waar een witmarmeren standbeeld staat van de gebroeders die in 1864 door koning Leopold I werd onthuld. De stadswandeling duurt zo’n anderhalf uur. Een papieren brochure is gratis af te halen bij Visit Maaseik of via de website te downloaden.

Info: www.visitmaaseik.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier