In de Molen van Hoeke vinden de hele dag rondleidingen plaats. (foto JOKKO voor Herita)

3 x op bezoek bij de molenaar

Hoe wind en water maalstenen in beweging zetten, ontdek je vandaag met de Vlaamse Molendag. Tussen 10 uur en 17 uur zetten heel wat nog maalvaardige molens in Vlaanderen de deuren open. Op sommige locaties kan je ook genieten van al het lekkers wat dankzij de molen wordt bereid.

1. Zwinmolen bij uitstek (West-Vlaanderen)

Het Zwin telde ooit bijna 200 windmolens. Eén die nog steeds fier zijn rondjes draait is de Molen van Hoeke. Je kan er niet naast kijken als je via de E34 richting Knokke rijdt. De molen met de witte romp is beschermd als dorpsgezicht en kent een rijke geschiedenis, nauw verweven met die van de Zwinstreek. Het was uiteindelijk kunstenaar Charles Delporte die de molen van de ondergang wist te redden. Vorig jaar in mei overleed vrijwillig molenaar Filip Devoldere, de man die meer dan dertig jaar actief was in de Molen van Hoeke. Als eerbetoon zetten toen alle molenaars in Vlaanderen hun molen in rouwstand. De laatste stagiairs van Filip zijn nu de officiële vrijwillige molenaars in Hoeke. Zij ontvangen je en leiden je door de verschillende zolders – zo worden de verdiepingen genoemd – van de molen.

Natiënlaan 21, Hoeke (Damme). www.molenvanhoeke.be

“Geniet van pannenkoeken gebakken met meel van de molen”

2. Pannenkoekjes in openlucht (Oost-Vlaanderen)

Duimen voor voldoende wind vandaag. Dat doen ze ook bij de Windekemolen in Balegem. Deze in 2017 fraai gerestaureerde staakmolen is eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen. Vandaag zijn er niet alleen rondleidingen en demonstraties. Je kan er ook genieten van pannenkoeken gebakken met meel van de molen en van het lokaal bier Gijzelaarke. De provincie Oost-Vlaanderen heeft in totaal vijf molens in eigendom en zet die vandaag allemaal open. De Fauconniersmolen in Lede, Meuleken ’t Dal in Zingem en de Roomanmolen in Sint-Pauwels zijn ook windmolens. De Zwalmmolen in Munkzwalm is een watermolen.

Pastoor de Vosstraat, Balegem (Oosterzele).

3. Zingende stenen (Limburg)

Google Sevensmolen en je krijgt verschillende molens op verschillende locaties in Limburg. Dat komt omdat de familie Sevens begin 20e eeuw eigenaar was van windmolens in Hamont, Lommel, Neerpelt, Overpelt en in Kaulille. In die laatste zijn we te gast. Deze ronde stenen korenmolen uit 1891 werd volledig opgeknapt door de heemkundige kring van Bocholt en de provincie. In de molen bevindt zich sinds de restauratie ook een haverpletter. De vrijwillige molenaars vertellen er vandaag over de zingende stenen en de draaiende wieken, over het wonder hoe de wind zo’n gevaarte in beweging kan zetten. In het molenhuis is bakker Jack Knapen aan de slag en in het graanveld vlakbij stellen vrijwilligers het project ‘bakoven voor de buurten’ voor.

Molenstraat 34, Kaulille (Bocholt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier