7 tips voor een fijne zondag

Weer of geen weer, met deze vier buitentips en drie binnentips maak je van je zondag een fijne dag.

Illusies beleven in nieuw museum World of Mind in Brussel

In maart opende World of Mind in Brussel, een nieuw museum dat met bijna 120 illusies een loopje neemt met je brein. Ze laten je glashelder zien dat het niet de werkelijkheid is die we waarnemen, maar eerder wat onze hersenen daarvan maken, omdat we bijvoorbeeld geen infrarood- of ultravioletstralen kunnen zien of bepaalde geluiden niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor.

Topdokter Steven Laureys legt uit hoe ons brein werkt. Goed voor een paar boeiende uren met het hele gezin!

World of Mind, Tour & Taxis, Shed 4, Havenlaan 86c, Brussel, Worldofmind.be/nl.

Speuren naar draken met je smartphone

Op zoek naar draken is een tof spel in augmented reality, waarbij animaties worden toegevoegd aan de echte wereld.

Tijdens een wandeling van drie à vier kilometer leer je je draak via de app op je smartphone hoe hij moet vliegen en vuurspuwen, en neem je het aan het eind op tegen de Drakenkampioen van de stad.

Familie Fit-app: Op zoek naar draken, tot 30 september in De Panne, Glabbeek, Ham, Hamont-Achel, Ieper, Kortrijk, Kruibeke, Maldegem, Putte (Mechelen), Schelle en Zonnebeke. Meer info vind je opFamiliefit.be.

Liefde en rouw op de planken in ‘The Broken Circle Breakdown’

Wat doe je als je het mooiste uit je leven kwijtraakt? Word je kwaad? Loop je weg van je verdriet? Als Alabama en Monroe hun kind verliezen, ontdekken ze wat ondraaglijke rouw met je doet, al is dat voor elk van hen anders. Het aangrijpende The Broken Circle Breakdown van acteur Johan Heldenbergh keert na meer dan tien jaar terug op de planken, nu met Roel Vanderstukken in de rol van Monroe.

The Broken Circle Breakdown, tour door Vlaanderen,Aufondproducties.be.

Op bezoek bij Rubens in Zemst

Het Rubenskasteel in Zemst is het decor van het gloednieuwe festival Stories Unfold. Tot eind oktober kan je er wandelen door de beeldentuin en logeren of kamperen. Er zijn workshops, fietstochten en veel meer.

Op Open Monumentendag dompelen gidsen je onder in de geschiedenis van het kasteel waar Rubens zijn laatste jaren doorbracht, tot hij stierf in 1640.

CirqueStories Unfold, tot 29 oktober op het Rubenskasteel in Elewijt, Storiesunfold.be.

Open Monumentendag, op 10 september in heel Vlaanderen, Openmonumentendag.be.

‘Naar zee,’ nieuwe aangrijpende roman van Dörte Hansen

‘Dörte Hansen heeft niet veel woorden nodig om een persoon te tekenen. De beelden in jet hoofd ontstaan direct’ (NDR Kultur)

Duitslands publiekslievelinge en nummer-één-bestsellerauteur Dörte Hansen is terug met een prachtige roman over een eiland in de greep van verandering.

Hanne woont op een Duits Waddeneiland en heeft in haar eentje drie kinderen grootgebracht nadat haar man zowel de zeevaart als zijn gezin had verlaten. Al haar kinderen hebben een sterke band met de zee, maar het familiebestaan dreigt drastisch te veranderen wanneer een nauwelijks merkbaar briesje zich ontwikkelt tot een huiveringwekkende storm. Literair en zeer leesbaar, daar houden we van.

Dörte Hansen, Naar zee – € 23,99 – HarperCollins.

1 straathoek, 3 verhalen in nieuwe podcast ‘De kunst van het verdwijnen’

Mocht je deze podcast nog niet kennen, zet hem dan zeker op je lijstje om te beluisteren. In 2019 groeven een paar mannen een tunnel tot in de kofferzaal van een bank in de Joodse wijk in Antwerpen. Die ‘tunnelroof’ trekt de aandacht van theatermaker Bart Van Nuffelen wanneer blijkt dat twee van de verdachten hem wel heel bekend voorkomen…

In De kunst van het verdwijnen gaat hij ook terug naar het jaar 1980, waarin een aanslag op een groep Joodse kinderen gepleegd werd, en naar het jaar 1942, waarin een vierjarig jongetje op het nippertje aan de deportatie ontsnapt. Verdrietig, spannend, geestig, leerrijk… Deze podcast is het allemaal.

‘De kunst van het verdwijnen’, gratis te beluisteren via Vrtmax.be en Dekunstvanhetverdwijnen.be

Takamachi, eenvoudig en leuk spel voor de hele familie

Geef iedereen evenveel dobbelstenen, en gooien maar! In Takamachi moet je als eerste zien of er meer sterren dan manen op tafel liggen, of beter gezegd: meer rode dan groene ‘ogen’. Je tegenstanders hebben tien seconden om te zien of je je vergist hebt. De bedoeling is om als eerste al je stenen weg te spelen. Een eenvoudig en leuk spel voor de hele familie.

Takamachi, voor 2 tot 4 spelers, vanaf 5 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier