Het marionnettenmuseum in Doornik stelt 2.500 poppen met karakterkoppen tentoon. (foto WBT)

Drie musea waar je met de glimlach buiten stapt

Saaie musea bestaan niet. Op de meeste plekken mag al eens gelachen worden om een vreemd schilderij of een voorwerp dat je rode oortjes bezorgt. We zochten drie musea op waar ze inspelen op de lach.

Cartoons staan in kranten en magazines. Een goede cartoon is één die direct duidelijk maakt om wat het gaat. Het jaarlijkse cartoonfestival in Knokke-Heist zet cartoonisten in de kijker. Vorig jaar namen 471 cartoonisten uit 62 landen deel aan de oudste cartoonwedstrijd ter wereld. Ze stuurden samen 1.884 cartoons in die door een jury werden beoordeeld. Voor de editie van volgende zomer kan je nog tot eind december cartoons insturen.

Een andere plek waar cartoons het hele jaar door in de kijker staan, is het European Cartoon Centrum in Kruisem. Het museum is op zondag open van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur, op andere dagen voor groepen op aanvraag. Nog tot volgende week zondag loopt er een overzichtsexpo met werk van de cartoonisten Ray Gilles en António Antunes.

www.ecc-kruishoutem.be

2. Nostalgische trip – Antwerpen

Het Speelgoedmuseum in Mechelen is een geweldige ervaring. Verdeeld over drie verdiepingen vind je er massa’s speelgoed. Het lijkt er wel de schatkamer van de Sint, met dat verschil dat hier ook heel wat speelgoed uit de tijd van onze grootouders wordt getoond. Het Speelgoedmuseum is pure nostalgie en toch ook weer niet, want ook kinderen herkennen zich in het enorme aanbod. Trek voor een bezoek zeker anderhalf uur uit. Drukknoppen zetten circussen, treinen en mini-attracties in beweging. Elk decor is magnifiek uitgewerkt. Haal het kind in jezelf naar boven en laat je verwonderen door het grote aanbod. Na je bezoek kan je zelf aan de slag in de speelzaal. Plezier gegarandeerd!

www.speelgoedmuseum.be

3. Kunst aan een touwtje – Henegouwen

Niet ver van het Belfort in Doornik bevindt zich het Maison de la Marionnette. Het herenhuis ligt wat verder af van de straat. Eerst moet je een overdekte gang door en kom je op een binnenplein waar zich de ingang tot het museum bevindt. In 1980 streek Créa-Théâtre hier neer. Zij maken (nog steeds) elk jaar een nieuw poppenspel. Ondertussen telt het museum zo’n 2.500 poppen, waaronder een aantal heel bijzondere. Een bezoek wordt voorgesteld als een reis rond de wereld. Elk land heeft zo zijn gebruiken als het gaat om het poppenspel. Tegelijk wil het Maison de la Marionnette ook een kenniscentrum zijn. Hoe serieus ze het poppenspel hier ook nemen, sommige poppenhoofden werken op de lachspieren omdat de karikaturen zo accuraat zijn uitgewerkt.

www.maisondelamarionnette.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier