Voor kinderen zijn er workshops voorzien. (gf)

Duik in het lokale verleden in Vlaams-Brabant

De Archeologiedagen laten je deze zondag de geheimen van de Vlaams-Brabantse ondergrond ontdekken. Samen met het Forum Vlaamse Archeologie en lokale partners richt de provincie het evenement in.

“Wat vertellen archeologische sporen en vondsten over het verleden? En hoe gaat een archeoloog te werk?”, vanuit deze vragen vertrekt de Archeologiedagen. Een antwoord wordt geboden met tal van begeleide fietstochten en wandelingen, tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen en gezinsspeurtochten. “We zetten sterk in op publiekswerking en sensibilisering over onroerend erfgoed”, zegt gedeputeerde voor erfgoed Tom Dehaene.

Een van de activiteiten die ingericht worden, is de archeologische ontdekkingsreis in Vilvoorde. “Je beleeft en verkent het rijke verleden van de stad. Met een poëtisch startschot door de stadsdichter stap je het verleden in. De lezing over de opgraving aan het Heldenplein gaat dieper in op de stand van het onderzoek en wat het bijdraagt aan de kennis over de laat-middeleeuwse inwoners. Op zondag is het binnenplein van het Tuchthuis omgetoverd tot een klein archeologisch festival. Kom langs en geniet van middeleeuwse muziek, een workshop fossielen maken, middeleeuwse ambachtslieden die hun kunnen tonen, werk mee aan een open atelier rond de vondsten van de opgraving, duik in het kaartenkabinet of ga in de buurt op verkenning met gids of paard en kar. In Landen wacht de Turbulente Tumulus van Middelwinden. Sinds de aanleg ongeveer 1.800 jaar geleden in de Romeinse tijd, maakte de tumulus al heel wat mee. Hij speelde een belangrijke rol bij enkele veldslagen, werd in de 19de eeuw al opgegraven, maar werd ook geplunderd. De gidsbeurten worden aangevuld met re-enactors. Voor kinderen zijn er korte workshops.

Tijdens de archeologiedagen worden in 12 gemeenten 16 activiteiten ingericht. Het volledige overzicht en alle praktische info vind je op www.archeologiedagen.be

Ga op archeologische ontdekkingsreis in Vilvoorde. (gf)
Ga op archeologische ontdekkingsreis in Vilvoorde. (gf) © Lander Loeckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier