Samen het strand schoonmaken is plezant. © Stijn Vanderdeelen

Eneco Clean Beach Cup: maak samen met duizend andere vrijwilligers onze kust weer proper

Op zondag 24 maart nemen duizenden vrijwilligers deel aan de Eneco Clean Beach Cup, de jaarlijkse grote strandschoonmaak. Ook jij kan je duit in het zakje doen door deel te nemen aan de actie en zo mee te strijden voor minder plastic en andere troep in onze zee.

Zak op zondag 24 maart af naar hoofdgemeente Koksijde of naar een van de andere Belgische kustgemeenten tussen De Panne en het Nederlandse Cadzand en draag je steentje bij aan een mooiere wereld. Starten met vuilnis rapen kan vanaf 13 uur. De Eneco Clean Beach Cup wordt elk jaar omkaderd door heel wat animatie, livemuziek, strandspelletjes en educatieve projecten zoals de Education Dome waar je tal van leerrijke talks en workshops kan volgen. “In onze Education Dome organiseren we heel wat interessante workshops”, zegt Sven Fransen. “Daarmee confronteren we onze bezoekers rechtstreeks met het globale probleem van afval dat op stranden slingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt. Zolang het nodig is, zullen we opruimen.” Ozark Henry maakte een campagnelied en komt dat vandaag live zingen in Koksijde.

Automatische reflex

Thomas De Wispelaere uit Brugge is een fervent surfer en neemt al 15 jaar deel aan de Eneco Clean Beach Cup. “Al dat plastic in zee en op de stranden vind ik pijnlijk om te zien”, vertelt Thomas. “Wie afval achterlaat, ligt aan de oorzaak van het probleem, maar ook wie denkt ‘het is niet van mij dus ik laat het liggen’, is medeplichtig. Aan die mindset is nog werk. Voor mij is afval oprapen een reflex geworden, net als voor mijn zesjarige zoontje Mathis die vaak meegaat. Mathis is een vlotte jongen. Ik ben ervan overtuigd dat hij op school ook klasgenootjes aanzet om hetzelfde te doen. Ik roep iedereen op om vandaag deel te nemen aan de strandschoonmaak. Je bewijst er de natuur en jezelf een dienst mee.”

Dit moet je weten

Deelnemen aan de Eneco Clean Beach Cup kan vandaag vanaf 13 uur vanuit elke Belgische kustgemeente en in Cadzand (Nederland). Doorgaans zijn de surf- en jachtclubs de uitvalsbasissen voor de actie.

Een overzicht van alle locaties vind je op www.enecocleanbeachcup.eu/locaties. Om 18 uur is er een slotmoment in Koksijde.

(VVHR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier