In natte gebieden zoals het Haachts broek kan je met wat geluk bevers spotten. (foto Getty) © Troy Harrison Getty Images

Genieten van natte voeten

We hadden het onlangs nog voor in Balen. Amper drie kilometer onderweg en in natuurgebied Molse Nete was de rivier uit zijn oevers getreden. Tot de enkels in het water. De volgende 37 kilometer moesten we met natte voeten afleggen. Hierbij drie natuurgebieden waar je gegarandeerd natte voeten aan overhoudt.

Een broekbos is een bos waarbij de bomen met de voeten in het water staan. In het prachtige Haachts Broek zorgen vlonderpaden grotendeels voor droge voeten. Toch betreed je dit gebied beter niet onvoorbereid. De natuur valt immers niet te temmen. Twee beverfamilies zetten een deel van het moerasbos blank. Zelfs in die mate dat een aantal wandelpaden gewoon afgesloten zijn voor wandelaars. Het water in het Haachts Broek trekt moeilijk weg in de lemige zand- en kleibodem. Naast het Haachts Broek ligt de in 1939 aangelegde Antitankgracht. Het moest vijandige tanks tegenhouden, maar zoals de geschiedenis heeft uitgewezen, mocht dat weinig baten. Meestal worden beide gebieden aangedaan tijdens een wandeling. Je vertrekt best vanaf sporthal De Dijk (Dijkstraat 1) in Wespelaar. In de herfst vind je veel paddenstoelen in het Haachts Broek.

www.natuurpunt.be

2. Mooie beekvallei (Antwerpen)

Op het grondgebied van de gemeente Balen liggen zo wel een aantal parels van natuurgebieden. Eén daarvan is Scheps, een fraaie beekvallei bestaande uit hooilanden, bos en moeras. Je hebt er het alleen-op-de-wereldgevoel als je er doorheen stapt. In de bomen zitten vaak aalscholvers met gespreide vleugels. Scheps leunt tegen Olmen aan. Aan de rand van het gebied passeert de Grote Nete. Een zijriviertje is de Asbeek. Een beverfamilie vond hier een veilig onderkomen en werkte zich uit de naad om er een dam te bouwen. Het gevolg is dat verschillende wandelpaden in het gebied overstroomd zijn, tot zelfs de bruggen over de beek toe. Laarzen helpen bij momenten zelfs niet. De enige oplossing is dan je schoenen af te doen. Neem dus best een handdoek mee als je door dit natuurgebied stapt. Tip voor gezinnen, tussen knooppunten 54 en 55 vind je een picknickeiland. Toffe plek! Beste startplek voor je wandeling is vanaf de parking aan de Halflochtdijk 3 in Balen.

www.natuurenbos.be

Brussel komt van broekzele en betekent in het Frankisch nederzetting bij het moeras. Met andere woorden, rond de heuvels van de hoofdstad liggen nog steeds moerasgebieden. Eén daarvan is het Verrewinkelbos in Ukkel. Het is nu niet dat je schoenen doorweekt zijn als je dit 15 hectare grote bos doorkruist, wel dat ze vol modder zullen hangen. Het Verrewinkelbos valt op door zijn grote hoogteverschillen. De natste plekken vind je rond de Verrewinkelbeek terwijl je er ook een hooggelegen plateau hebt. Het bos sluit immers aan op het Engelandplateau. Vroeger maakte het bos deel uit van het Zoniënwoud. Tot 2003 was het eigendom van het OCMW van de Stad Brussel, sindsdien is het eigendom van de gemeente Ukkel. In het voorjaar staat het bos vol wilde boshyacinten en lelietjes-van-dalen. Mogelijke startplek voor een wandeling is de Dolezlaan in Ukkel. Meest aan te raden is de Groene Wandeling (65 km) rondom Brussel die hier passeert.

https://gardens.brussels/nl/groene-ruimten/verrewinkelbos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier