Er worden ook heel wat activiteiten georganiseerd zoals puzzelen van archeologisch materiaal. (gf)

Leuven laat je proeven van de wereld van archeologie met de Archeohub

Mei is archeologiemaand in Leuven. Nog tot en met 26 mei kan je in de Archeohub in de Diestsestraat ontdekken wat er in de regio gevonden werd.

Elk jaar worden in mei de Archeologiedagen ingericht. De provincie Vlaams-Brabant startte met dat initiatief in 2018. “Het ontsluiten van ons archeologisch erfgoed is een prioriteit voor Leuven”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies. “Archeologie werd voor het eerst opgenomen in de bestuursnota van deze legislatuur. Het betrekken van bewoners en bezoekers maakt van hen de beste ambassadeurs voor onze onroerenderfgoedgemeente.”

Dit jaar pakt Leuven het grootser aan en staat de hele maand in het teken van opgravingen en ontdekkingen. Speciaal daarvoor werd een Archeohub ingericht, waar vondsten uit de regio tentoongesteld worden en randactiviteiten ingericht worden.

In de Archeohub kan je vrijblijvend binnenlopen om expo’s met vondsten uit de regio te bewonderen, te lezen over archeologie of een babbeltje te slaan met een archeoloog. Er is ook een winkeltje waar je archeologische replica’s of boeken kan kopen. “Er worden ook heel wat activiteiten georganiseerd zoals puzzelen van archeologisch materiaal, het brouwen van middeleeuwse honingdrank mede of het herstellen van gebroken vaatwerk op de Japanse manier van Kintsugi. Je kan er gerust ook je boterhammen opeten tijdens de lunchlezingen of ‘s avonds langskomen voor een avondlezing. Er vertrekken ook gegidste wandelingen en fietstochten rond de regionale archeologie vanuit de Archeohub.”

Wie de komende weken zelf een archeologische vondst doet, kan die op 26 mei laten identificeren door specialisten. (JVB)

In de Archeohub worden vondsten uit de regio tentoongesteld. (gf)
In de Archeohub worden vondsten uit de regio tentoongesteld. (gf)

De Archeohub is tot en met 26 mei te vinden in de Diestsestraat 187.

Een overzicht van alle workshops en andere activiteiten staat op www.leuven.be/archeologiemaand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier