Gedeputeerde Igor Philtjens. (foto RAPO) © KURT VANDEWEERDT

‘Merci Rik’ gidst je langs het pittoreske Limburg

Koersminnend Vlaanderen was het afgelopen voorjaar in de ban van ‘Merci Rik’, een slogan die tijdens de voorjaarsklassiekers guerrillagewijs verscheen. Maar wie is Rik? “Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden, is de grondlegger van het fietstoerisme in Limburg.”

“Rik inspireerde de afdeling Erfgoed tot een vernieuwend erfgoedproject van de provincie Limburg”, onthult Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme. “Merci Rik is een eerbetoon aan Henri L’Allemand, ook bekend als Rik, een belangrijke figuur in het fietsleven van Hasselt en Limburg aan het einde van de 19e eeuw. Rik was een enthousiaste fietser en medeoprichter van de Véloce Club Hasseltois, de eerste wielerclub in de provincie Limburg, in 1892. Hij organiseerde wielerwedstrijden, promootte fietstoerisme en schreef een reisverslag genaamd ‘En Campine’, waarin hij zijn meerdaagse fietstocht door Limburg beschreef.”

Het project eert zijn nalatenschap door middel van verschillende activiteiten. Tijdens de voorjaarsklassiekers verscheen de slogan op verschillende locaties langs het parcours. Daarnaast werden citaten uit Riks reisverslag op billboards geplaatst in verschillende gemeenten in Limburg.

www.mercirik.be, biedt een platform waarop mensen hun persoonlijke verhalen en foto’s van erfgoedplekken in Limburg kunnen delen. Dat draagt bij aan het creëren van een netwerk van Rik-plekken, waar fietsers en wandelaars kunnen stoppen en genieten van de verhalen achter deze plekken .“Het project omvat ook een fotowedstrijd, een historisch boek met de vertaalde uitgave van ‘En Campine’, een theatervoorstelling, een RIK-routesboek en een educatief pakket voor scholen. Door deze initiatieven wordt Riks rol als een pionier in het fietsen en fietstoerisme geëerd en wordt zijn bijdrage aan het culturele erfgoed erkend.”

Nog tot en met 21 juli krijgen mensen de kans om de foto’s van hun bijzonder plekje, met het bijhorende verhaal, in te sturen. De 42 winnende foto’s van de fotowedstrijd krijgen een plaats naast het EK parcours.

Wout van Aert rijdt over ‘Merci Rik’. (foto Erfgoedcel Limburg)
Wout van Aert rijdt over ‘Merci Rik’. (foto Erfgoedcel Limburg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier