Goed nieuws wie graag drukke musea wil vermijden, verschillende bieden nu ook prikkelarme dagen aan. (foto Westtoer) © Marc Wallican.be

Op verkenning in drie prikkelarme musea

Overgevoelig zijn voor prikkels betekent dat je zaken die van buitenaf op je af komen moeilijk kan plaatsen en verwerken. Mensen die moeite hebben met een teveel aan prikkels zijn vaak oververmoeid. Het vraagt voor hen heel wat energie de dagelijkse stroom aan prikkels te verwerken. Musea hebben daar iets op gevonden door ook prikkelarme dagen aan te bieden.

1. Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde

Eeuwenlang zwaaide de machtige cisterciënzerabdij van Koksijde de scepter over de Kust en hun duizenden hectares aan eigendommen verspreid over wat nu Engeland, Frankrijk, Vlaanderen en Nederland is. De monniken van deze abdij zouden het woord ‘polder’ uitgevonden hebben. Op hun hoogtepunt in de 13de eeuw beschikten ze over een eigen vloot. De Beeldenstorm en de duinen in beweging nekten de abdij. Naast de archeologische site (die vrij toegankelijk is) bevindt zich het museum waar verspreid over drie verdiepingen het hele verhaal van de Duinenabdij wordt verteld. Elke vrijdag buiten de schoolvakanties kan je in het museum terecht voor een prikkelvrij bezoek. Een visueel stappenplan biedt een duidelijk overzicht van wat je tijdens je bezoek mag verwachten. Het bevat gedetailleerde foto’s en beschrijvingen van zowel de weg naar het Abdijmuseum als de museumopstelling zelf.

www.tenduinen.be

2. Technopolis in Mechelen

Technopolis is een pretpark voor wetenschappers-in-spe waar je om de haverklap vuur, rook en hier en daar een knalletje ziet/hoort passeren. Er valt heel wat te beleven en vanalles uit te testen. In het weekend en tijdens de vakanties worden er workshops georganiseerd. Eind 2023 organiseerde Technopolis een eerste prikkelvrije dag. Zondag 30 juni doen ze het opnieuw, waarbij niet meer dan 300 bezoekers worden toegelaten, er zoveel mogelijk schermen uitstaan en er rustruimtes zijn ingericht. Ook tijdens het jaar kan je als prikkelgevoelige je bezoek aan Technopolis voorbereiden met een visueel stappenplan en een virtuele tour. Er is ook een prikkelmand beschikbaar met hulpmiddelen als een zonnebril, handschoenen en friemelspeeltjes.

www.technopolis.be

3. Huis van Alijn in Gent

Het dagelijkse leven van 1900 tot nu speelt een centrale rol in het Huis van Alijn in Gent. De hoofdtentoonstelling is zo ingericht dat je er zowel een dag, een jaar als een heel leven doorloopt. Elke kamer is ingericht met koestererfgoed. Verwacht je in het museum niet aan een overload aan visuele en auditieve prikkels, de informatie wordt eerder via zachte weg ingelepeld. Het zou Gent niet zijn, moest er ook niet een laagje humor bij zitten. Het authentieke museumcafé is absoluut een publiekstrekker. Wie op de website onder ‘toegankelijkheid’ doorklikt, vindt een visueel stappenplan om het bezoek voor te bereiden. Ter plekke staat er een prikkelmand waarin allerlei hulpmiddelen zitten, zoals een koptelefoon en een zonnebril.

www.huisvanalijn.be

Vind nog veel meer musea die inzetten op prikkelvrije bezoeken via www.toerismevoorautisme.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier