Het standbeeld van Pieter Paul Rubens op de Groenplaats in Antwerpen, met de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal op de achtergrond. (foto Kris Jacobs) © Kris jacobs

Op zoek naar Rubens in Vlaanderen

Het Rubenshuis en de barokke tuin van zijn stadspaleis in Antwerpen heropenen op 30 augustus. De Rubens Experience in het huis neemt je mee in de leefwereld van de meester. Aanleiding voor ons om eens na te gaan waar zo nog sporen van de grootmeester van de barokke schilderkunst te vinden zijn.

1. In kerken

De barok was het antwoord van de kerk op de Reformatie. Het mag niet verwonderen dat de kerk veel opdrachten voor Pieter Paul Rubens (1577–1640) in petto had. Zijn werken zijn ondertussen quasi onbetaalbaar en hangen in de meest toonaangevende musea ter wereld. Toch kunnen wij hier in Vlaanderen ook gratis en voor niets zijn meesterlijke stijl gaan bewonderen. Enkel voor de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Antwerpen moet wel toegang betaald worden (12 euro), maar er is dan ook veel te zien en te beleven. Hier hangen de drieluiken De Kruisoprichting, De Kruisafneming, De verrijzenis van Christus en het altaarstuk De Tenhemelopneming van Maria. Je vindt er ook een werk van de hedendaagse meester Sam Dillemans, namelijk Hommage aan Rubens: de kruisafneming. Verder in Antwerpen raden we zeker de Sint-Carolus Borromeuskerk aan, ook wel de Rubenskerk genoemd omdat hij als schilder-decorateur-architect meewerkte aan de bouw van deze barokke kerk. De grafkapel van Rubens vind je in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. En zelfs in de Sint-Martinuskerk in Aalst hangt een werk van Rubens: de Heilige Rochus.

2. In musea

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen beschikt sinds de restauratie van het museum over een aparte Rubenszaal. Hier komen zestien topstukken helemaal tot hun recht. Je vindt er onder meer de Aanbidding door de koningen waar een machtig schoon Suske & Wiske-verhaal op gebaseerd is.

www.kmska.be

Het Old Masters Museum in de Regentschapsstraat in Brussel beschikt over maar liefst 50 werken van Rubens. Die hangen daarom niet allemaal tegelijk op zaal, maar bij elk bezoek zal je er toch verschillende kunnen bewonderen.

www.fine-arts-museum.be

3. Op stap met Hauben

De laatste jaren van zijn leven sleet Rubens met zijn vrouw Hélène Fourment in zijn barokke kasteel in Elewijt bij Zemst, voor het gemak het Rubenskasteel genoemd. Eigenlijk noemde dit kasteel Het Steen en verwees Rubens naar zichzelf als ‘Heer van het Steen’. Het kasteeldomein is (voorlopig!) niet toegankelijk, maar je kan er wel samen met Arnout Hauben de omgeving gaan verkennen. Het is er mooi wandelen op dit mooi plukje platteland aan de rand van de Brabantse kouters. Rubens liet er zich vaak inspireren door het landschap. Hauben wijst er ons op in de VRT-podwalk (6 km).

Download de app VRT podwalks en selecteer het juiste audiobestand ‘Rubenskasteel’. De wandeling start aan de kerk van Elewijt. De audiofragmenten starten automatisch als je op de plek aankomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier