De meeste rolstoelvriendelijke wandelingen situeren zich in en rond provinciedomeinen in Vlaanderen. (Foto Toerisme Provincie Antwerpen)

Plekken die toegankelijk zijn voor iedereen

Met een rolstoel door een stad navigeren, is niet eenvoudig. Vandaag op de Internationale dag voor personen met een handicap wordt aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Wij lijsten drie positieve initiatieven op.

Handicap International trekt zich het lot aan van mensen met een handicap wereldwijd. Ze zetten zich dagelijks in om gehandicapten uit hun sociaal isolement te halen. Het symbool van hun werking zijn de blauwe veters die ze verkopen aan drie euro per setje. Op verschillende plekken in België creëerden ze een aantal jaar geleden rolstoelvriendelijke wandelingen. Eén van die wandelingen is de ‘flower power’-route (3 km) in Meulebeke. De wandeling start aan bloemplukboerderij Herenthoeve en doet rustige landelijke wegen aan in de omgeving. Het plukseizoen loopt van halfweg maart tot november. Op de kaart op de website hieronder vind je nog wandelingen langs abdijen, brouwerijen en leuke cafés.

www.handicapinternational.be/nl/we-move-together

2. Laat je zien (Brussel)

Voor een bezoek aan de hoofdstad bereid je je best even voor. Een handicap is niet altijd zichtbaar. Houders van een ‘European Disability Card’ krijgen in veel musea korting. In de gratis online brochure ‘be accessible, be. Brussels’ staan vijftig musea en toeristische attracties waar er alles aan wordt gedaan om mindervalide bezoekers dezelfde ervaring te bieden. Ook de website ‘handy.brussels’ is handig voor een bezoek aan Brussel. Je vindt er alle info over de toegankelijkheid van logies, restaurants en musea.

Veel musea in Brussel bevinden zich in historische gebouwen. Daarin kan je niet zomaar een trap wegmoffelen om de toegankelijkheid te verbeteren. Het Stripmuseum in de Zandstraat bijvoorbeeld huist in een prachtig art nouveaugebouw van Victor Horta. Om de treden aan de ingang te vermijden, stap je er best binnen via Brasserie Horta rechts van de hoofdingang. Een lift en hellingen zorgen ervoor dat elk van de drie verdiepingen toegankelijk is met een rolstoel.

http://www.visit.brussels

3. Drempelvrij op stap (Antwerpen)

De meeste rolstoelvriendelijke wandelroutes in Vlaanderen tref je in en rond provinciedomeinen. In Antwerpen kan je mooie wandelingen op wieltjes maken bij het Rivierenhof (Deurne), De Schorre (Boom), het Vrijbroekpark (Mechelen), Vrieselhof (Ranst) en het Prinsenpark (Retie). In het Arboretum Kalmthout en in het Zilvermeer in Mol staan gratis off-road rolstoelen ter beschikking om je vlot te laten duwen over de bospaadjes en zandwegen.

De provincie gaat zelfs nog een stapje verder en bundelt op onderstaande website alle handicapvriendelijke initiatieven, van restaurants en logies tot een plek waar je kan rolstoelduiken. Een vlot toegankelijke fietsroute, onder andere voor mensen met een driewieler, is de drempelvrije fietstrip langs de Kempenroute.

https://rolstoelvriendelijk.routeyou.com

Elke provincie spant zich in om toegankelijke routes te creëren, dat is een deel van hun opdracht. Hierbij ook de andere provinciale websites waar je voor uitstapideeën terechtkan.

• Vlaams-Brabant: toerismevlaamsbrabant.be/thema/iedereen-toerist/motorische-beperking/wandelen

• Oost-Vlaanderen: routen.be/toegankelijkheid

• Limburg: www.visitlimburg.be/nl/toegankelijkheidsbrochure-2018

• West-Vlaanderen: www.visitwestvlaanderen.be/nl/wandelen/toegankelijke-wandelroutes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier