Het belevingsmuseum Roots neemt je mee in het mycorrhizanetwerk. (foto Westtoer)

Tip van de week: Boeiende leerstof ontdekken in provinciedomeinen

Provinciedomeinen zijn er om te ravotten, te sporten, te wandelen en te fietsen. Het zijn vaak groene oases waar heel wat te beleven valt. Af en toe valt er ook een interessante tentoonstelling mee te pikken.

1. Het mooie weer in De Averegten Antwerpen

In het onthaalgebouw van De Averegten in Heist-op-den-Berg lopen momenteel twee gratis expo’s. Voor Het Weer (tot 30 juni) selecteerden landschapsfotografen hun mooiste weerfoto’s. De expo Biomimicry (tot 16 augustus), letterlijk vertaald als ‘het leven imiteren’, gaat over de tak van de architectuur die planten als inspiratiebron gebruikt voor de ontwerpen. De bachelorstudenten architectuur van de Universiteit Antwerpen kregen de opdracht een paviljoen te ontwerpen op basis van de Biomimicry- principes, anders gezegd door planten goed te bestuderen. Hun schaalmodellen zijn vrij te bekijken in het onthaalgebouw. De expo’s zijn open van woensdag tot en met vrijdag, van 13 uur tot 16 uur en elke tweede weekend van de maand van 13 uur tot 16 uur.

Boonmarkt 4a, Heist-op-den-Berg. https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/averegten.html

2. Historisch bos in Domein Nieuwenhoven Limburg

In heel Haspengouw vind je geen zo’n uitgestrekt bos als in provinciedomein Nieuwenhoven. Tussen de 10ste en de 18de eeuw vormde het domein en het kasteel het buitenverblijf van de abt van de Abdij van Sint-Truiden. Het werd verkocht als zwart goed aan een adellijke familie die het landgoed bijna 200 jaar lang in bezit had. Het omliggende Galgenbos was hun jachtdomein. Begin jaren 70 dreigde het landgoed te verkavelen waarna de provincie het geheel aankocht en het verder uitbreidde. In het bezoekerscentrum kan je dagelijks tussen 9 uur en 17 uur (in het weekend vanaf 10 uur) vrij de mini-expo over het bos meepikken. De provincie plant hier de bouw van een nieuw onthaalgebouw dat lijkt te zweven boven het water.

Hasseltsesteenweg z/n, Sint-Truiden. www.limburg.be/nieuwenhoven

3. Het geheugen van de bomen in Bulskampveld West-Vlaanderen

Bomen en zwammen werken samen in één netwerk, het mycorrhizanetwerk genoemd. Dat leer je tijdens een bezoek aan het nieuwe belevingsmuseum Roots in Kasteel Bulskampveld. Het kasteel bevindt zich middenin het gelijknamig provinciedomein en wordt omringd door bos. Geen wonder dat dit het centrale thema in de expo is die de nieuwste inzichten over hoe bomen met elkaar in verbinding staan haarfijn uit de doeken legt. Toegang kost 7 euro. De expo neemt je mee naar de onderwereld, onder de stammen lijken hersenen actief te zijn. Stap voor stap lichten de wetenschappers op een zeer toegankelijke manier een tipje van de sluier op. Na je bezoek kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar het bos.

In Bulskampveld vind je een avonturenpad, héél veel wandel- en fietsmogelijkheden, een ijsjeshoeve, een kruidtuin en een speelplein met terras.

Parking onder meer aan Het Aanwijs, Reigerlostraat z/n, Beernem. www.west-vlaanderen.be/domeinen/bulskampveld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier