Tip van de week: Met trappisten op stap

Binnen de muren van vijf Belgische cisterciënzerabdijen wordt nog trappist gebrouwen. Meestal bevinden die abdijen zich wat afgezonderd en midden in de natuur. Geen betere plek voor en wandeling dus en zeker omdat je nadien van dat heerlijke gerstenat kan proeven.

1. De bossen van Westmalle – Antwerpen

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle kan je niet bezoeken. Enkel de ‘nonen’, de gebedsdienst van 14 uur is vrij toegankelijk. Wie toch wil weten hoe het leven in de abdij verloopt, kan aan de overkant van de Antwerpsesteenweg een gratis film bekijken in Café Trappisten. Dit is ook het vertrekpunt van het met knooppunten bewegwijzerde Trappistenpad (7,5 km). De wandeling brengt je rond de muren van de abdij waar je QR-codes kan scannen die ook een inkijk geven in het abdijleven. Zo wordt ook over de kaasmakerij en de boerderij verteld die zich in de abdij bevinden. De tocht loopt hoofdzakelijk over onverharde, zanderige wegen door de fraaie bossen waar stilte overheerst.

De knooppunten vind je op www.toerisme-malle.be/trappistenpad

2. Grote Routepad – Ardennen

Voor wie het wat groter ziet. Tussen de trappistenabdijen van Orval, Rochefort en Chimay werd een langeafstandswandeling (290 km) gecreëerd. Het Grote Routepad is in twee richtingen bewegwijzerd met de karakteristieke rood-witte strepen. Vertrekkend aan de abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay verken je het zuidelijke deel van de Ardennen. Je stapt door dichte bossen, langs de Maas en over de zachtglooiende heuvels van de Famenne. Na 170 km bereik je de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort. Daarna trek je door de Gaumestreek met zijn zachte microklimaat en verken je de wat grilliger Ardennen rond de Semois tot aan de abdij Notre-Dame d’Orval. Rondom elke abdij afzonderlijk zijn ook enkele mooie wandelingen door de bossen uitgestippeld.

Voor GPX tik ‘sentier du abbayes’ in op www.grsentiers.org.

3. Reeën spotten in Westvleteren – West-Vlaanderen

Café In de Vrede ligt aan de overkant van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Enkel op vrijdag sta je er voor een gesloten deur. In het café wordt Westvleteren geserveerd, kan je snacks eten en bovenal de coupe ‘In de Vrede, bereid met trappist!’, uitproberen. Achteraan bevindt zich het claustrum waar je een blik kan werpen op hoe de monniken binnen de muren van de abdij leven. Hier start ook de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Sint-Sixtuswandelroute (8 km). De wandeling trekt door de bossen rond de abdij waar aardig wat reeën verscholen zitten. Je stapt over trage wegen langs weiden en akkers, de in de Westhoek onvermijdelijke Britse oorlogsbegraafplaats en voorbij een hoppeveld.

www.visitwestvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier