Expeditie Buitengewoon is een gezinsvriendelijke trektocht in Balen. (foto Toerisme Balen)

Uitgetest: Expeditie Buitengewoon in Balen

Expeditie Buitengewoon in Balen is een wandeldriedaagse op maat van gezinnen. De tocht brengt je door zes wondermooie natuurgebieden. Het avonturenarrangement is zo populair dat de inschrijvingen voor de zomer van 2024 nu al volop lopen. Wij stapten deze tocht vorige zomer.

Doe da goe é, mannekes’ staat te lezen op een groot aanmoedigingsbord. Wie deze wandeldriedaagse met het gezin doet, kunnen we meteen geruststellen. Er zijn heel wat picknick- en rustplekken en dagelijks passeer je minstens één ijsbar.

Het heeft de laatste dagen nogal wat geregend waardoor de Molse Nete uit zijn oevers is getreden. Het verschil tussen het pad en de rivier is nauwelijks merkbaar. Resultaat: natte voeten. Op het terras van fietscafé Sint-Janneke nemen we de tijd om alles te laten drogen.

Aan de ingang van recreatiedomein De Keiheuvel volgen we de wegwijzers naar ‘Het Vogelhuis’, waar we onze eerste overnachtingsplek vinden, inclusief gratis tickets voor het zwembad, het trampolinepark en de gocarts.

Coole brugjes

Dag 2 start aan knooppunt 8 naast de slaapplek. Natuurreservaat De Keiheuvel bestaat uit heide, landduinen en vennen. Naaldbomen met vreemde vormen geven het natuurgebied iets mysterieus. We dalen af naar natuurgebied De Most, de natte buur van De Keiheuvel. Het dichte bos laat geen geluid door, enkel het ruisen van de wind is hoorbaar. Na wat asfalt komen we in natuurgebied De Vennen dat deel uitmaakt van het Grote Netewoud. Aan de Kleine Hoofdgracht laten we de knooppunten even voor wat ze zijn en kiezen rechts voor de oranje pijlen van Natuurpunt. Ze brengen ons door het hart van De Vennen. Fraaie brugjes loodsen ons over het water. Terug op een bredere, onverharde veldweg gaan we rechtsaf en pikken we weer in op de knooppunten.

In natuurgebied Scheps staan de moerasbloemen in bloei. In de hooiweides componeren honderden krekels hun eigen symfonieën. We merken een spoor van everzwijnen op aan de Grote Nete. Ook bevers hebben het er naar hun zin. Ze bouwden hun burcht op de Asbeek. Die is daardoor uit zijn oevers getreden waardoor het pad is overstroomd. Schoenen uittrekken is hier de boodschap.

De Oude Pastorie bevindt zich aan de rand van het centrum van Olmen, naast het Kanaal Dessel – Kwaadmechelen. De tuin is een pareltje. In de zomer is er een pop-upbar. Aan de andere kant van de tuin staat ‘Het Nest’, een door studenten houtbewerking in elkaar getimmerde chalet. Hier overnachten we.

Natuurschoon

Dag 3 leidt eerst richting Pakawi Park, de vroegere Olmense Zoo. We dwarsen het Kanaal en na wat asfalt dringen we tussen enkele paardenweiden door diep het Griesbroek in. Aan de voorkant van het natuurgebied stond ooit een cowboydorp, Centennial City. Het pad wordt alsmaar smaller. We vorderen traag in deze brousse, des te meer tijd om te genieten van al dat natuurschoon. Eenmaal uit het natuurgebied volgen we een lange dreef tussen de velden. Rustige, landelijke wegen brengen ons naadloos weer naar de kerk van Rosselaar waar het avontuur begon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier