De cyclamenroute in Arboretum Kalmthout loodst je langs de oudste bomen. (foto Arboretum Kalmthout)

Verken tuinen vol prachtige kleuren

Een arboretum is meestal gegroeid uit de verzamelpassie van één persoon. De planten-, bomen- en bloementuinen krijgen alle kleuren in de herfst. Het is het perfecte seizoen voor een bezoek.

1. Voormalige legerbasis (Oost-Vlaanderen)

Provinciedomein Het Leen in Eeklo bestaat 50 jaar. In de bossen van Het Leen loopt nog tot en met 6 december een speurtocht rond De Kiekeboes. In het bosinfocentrum vind je de expo Natuur in miniatuur. Boven het infocentrum rijst een uitkijktoren op tot boven de boomtoppen. Op deze voormalige legerbasis bevindt zich ook een vrij toegankelijk arboretum. Het ontstaat begin jaren 80 dankzij groenarbeider Erik Windey die stap voor stap allerlei planten, struiken en bloemen begon te verzamelen op het domein. Op dit moment staan de geraniums in bloei en volgende maand is het de beurt aan de camelia. Omdat Het Leen over zo’n uitgebreide collectie camelia beschikt, mag het zich een ‘International Garden of Excellence’ noemen. Toegang tot het provinciedomein en het arboretum is gratis.

Gentsesteenweg 80, Eeklo. www.hetleen.be

2. Tapijt van herfstbloeiers (Antwerpen)

In Arboretum Kalmthout vloeien de tuinen naadloos in elkaar over. De laatste toevoeging is de tuin van buurvrouw Sonia die net voor de zomer haar prachtig onderhouden tuin afstond aan het arboretum. Het is de Sloveense landbouwingenieur Jelena Kovacic die van een voormalige boomkwekerij dit betoverende paradijs creëerde dat ondertussen 13,5 hectare groot is. Elke herfst bloeien de cyclamen, bol- en knolgewassen die vooral terug te vinden zijn in de Sloveense natuur. Jelena bracht ze naar hier. De bloemen voelen zich vooral goed in de schaduw van oude bomen. Nog tot en met 1 november kan je in Arboretum Kalmthout de cyclamen-route volgen. Toegang tot het park dat zich vlakbij het treinstation van Kalmthout bevindt, kost 9 euro.

Heuvel 8, Kalmthout. www.arboretumkalmthout.be

3. Bijzonder meubilair Luxemburg

Het is prachtig wandelen in Rendeux, een aangenaam Ardeens dorpje langs de Ourthe. Bosbeheerder Robert Lenoir begon er aan de oevers van de rivier met een eigen verzameling struiken en bomen. Decennialang haalde hij bomen uit alle hoeken van de wereld en plantte ze hier aan. Lenoir stierf in 1989 waarna de Waalse overheid de site overnam. Arboretum Robert Lenoir is 22 hectare groot en telt meer dan 3.000 bomen en struiken. De vroege herfst is de beste periode voor een bezoek, als de bladeren beginnen te verkleuren en nog net niet op de grond vallen. Het arboretum bestaat uit vier grote delen met elk een eigen thema. Je vindt er ook bijzonder meubilair middenin het bos. Het werd er gezet naar aanleiding van het project lees een boek onder een boom. Een bezoek is gratis.

Bardonwez z/n, Rendeux. http://environnement.wallonie.be/arboretum-rendeux/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier