De Gavers zet vandaag het water in de kijker. © vvrk

Waterfeest in De Gavers in Harelbeke: van Escape Game tot ritje met de fluisterboot

Provinciedomein De Gavers pakt uit met een gloednieuw evenement. Waterrat of droogstoppel, jong of oud, iedereen is vanaf 14 uur welkom op de eerste Waterdag vol activiteiten en workshops waarin je van alles opsteekt over het belang van water in het domein. Misschien ontdek je wel waar het water vandaan komt waarmee je je tanden poetste.

Uiteraard kan je vandaag gewoon genieten van de natuur en wandelen of spelen in het uitgestrekte provinciaal domein, maar er is meer. Zo kan je om 14 en 15 uur op wateronderzoek. Met een schepnet in de aanslag vang je samen met een gids kleine dieren in het Gavermeer en de Gaverbeek. Aan de hand van de vangst, ontdek je hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. Deze actieve workshop, waarbij je zelf de handen uit de mouwen steekt, richt zich op alle leeftijden.

Wil je de Gavers eens van de andere kant bekijken? Dan is een ritje met de fluisterboot iets voor jou. De kapitein neemt je mee op een ontspannen boottocht naar verborgen plekjes, laat je luisteren naar de zachte geluiden van de natuur om je heen en deelt fascinerende verhalen en feiten over het waterleven in De Gavers. Wie er vandaag niet bij kan zijn, de fluisterboot vaart ook uit op 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni, telkens om 14, 15, 16 of 17 uur.

Het provinciedomein blijft maar groeien. Wil je er meer over te weten komen, dan neemt een gids je op sleeptouw naar de uitbreidingszones. Met water als rode draad heeft hij het over ontharding, klimaatverandering, toekomstplannen, sponsnatuur of de geschiedenis van De Gavers. Water is nooit ver weg op deze wandeling, een paar stevige laarzen is dus aangeraden. Voor de kinderen van 6 tot 12 jaar is er de workshop Waterkriebeldiertjes. Samen met een gids ontdekken ze wat er leeft en beweegt onder water. Ook nieuw is de Escape Game. Drup heeft genoeg van het Kanaal Bossuit-Kortrijk en wil op avontuur. Met de hulp van de deelnemers legt hij de weg af van het kanaal tot aan de kraan. De kinderen kunnen Drup helpen ontsnappen.

Tijdens de paasvakantie opent nog een leuke activiteit: het Bosbeweegpad. Spring over boomstammen, sluip onder takken of balanceer op losse stenen. Op deze route vind je een mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Je oefent een aantal basisbewegingsvaardigheden en leert op een speelse manier iets bij over bosdieren.

Info: www.west-vlaanderen.be/gavers

(vvrk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier