Wandelaars genieten van de bloemenpracht in het Hallerbos, de beroemdste plek in België waar de boshyacinten bloeien. (foto Pierre Kestemont)

Wondermooie natuurpracht: hier bloeien de wilde boshyacinten volop

De vorige jaren gaven we je rond dit tijdstip telkens een overzicht van plekken waar je de wilde boshyacint kan bewonderen: Hallerbos, Koppenbergbos, Rodeberg, … Ditmaal nemen we een kijkje op plekken buiten Vlaanderen.

Toegegeven, je moet wat zoeken om ze te vinden. De wilde boshyacinten in het Zoniënwoud verstoppen zich graag in van die kleine mysterieuze valleitjes zoals er zoveel te vinden zijn in het machtige door Unesco als werelderfgoed erkende beukenbos. Een goede uitvalsbasis om op verkenning te gaan, is het Rood Klooster in Oudergem. Deze voormalige augustijnerpriorij is nu een kunstencentrum en onthaalpoort voor het Zoniënwoud. Later dit jaar zie je er op de voormalige zandsteengroeve ook orchideeën bloeien. In de vijvers strijken altijd wel bijzondere watervogels neer. In het park rondom de priorij bevinden zich drie speeltuinen.

Waversesteenweg z/n, Oudergem (Brussel). Tien minuten stappen van metrostation Hermann-Debroux.

2. Het kluizenaarsbos (Henegouwen)

Ghlin ligt als deelgemeente ten noorden van Mons, de hoofdstad van Henegouwen. Het Bois de Ghlin was ooit behoorlijk uitgestrekt. Tijdens de middeleeuwen werd het bos ontgonnen. In de vijftiende eeuw kwam er aan de ingang van het bos een kluizenaar wonen. Hij had er alles bij de hand wat hij nodig had. Vlakbij een bron bouwde hij een kapel, de Notre Dame de Moulineau. Zoveel vrij toegankelijke paden zijn er niet in het Bois de Ghlin. Wie op zoek gaat naar boshyacinten wordt hier al snel op zijn wenken bediend. Je parkeert best aan de kapel en trekt noordwaarts door het bos. Meteen voorbij de kapel zal je links en rechts van het pad het paarse bostapijt zien ontvouwen.

Notre Dame de Moulineau, Rue d’Herchies, Ghlin (Mons).

3. Bosrijke gemeente – Waals-Brabant

De gemeente Baisy-Thy, deelgemeente van Genappe, telt niet minder dan zeven bossen. De mooiste is het Bois d’Hez. In het zachtglooiende bos staan groepen wilde boshyacinten verspreid. De beste manier om het Bois d’Hez te bezoeken, is om te parkeren op de parking van de Abdij van Villers. Het bezoek aan de voormalige cisterciënzerabdij is betalend. Je vindt er een bezoekerscentrum en vijf prachtige tuinen die vooral in de lente hun best doen om op te vallen. De abdij is elke dag open van 10 uur tot 17 uur. Reken op een wandeling van ongeveer een kwartier vanaf de parking naar het bos.

Rue de l’Abbaye 55, Villers-la-Ville (gratis parking).

Voor locaties in Vlaanderen, check www.natuurenbos.be/hyacintenfestival

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier