Einstein rust op een bankje in een rozentuin in het centrum van De Haan. (foto Westtoer) © marcwallican.be

Zoeken naar hét genie in Vlaanderen

Nobelprijswinnaar Albert Einstein keerde in 1933 van een reis terug uit New York. Toen hij in Antwerpen aanmeerde, kreeg de Joodse natuurkundige te horen dat nazi’s zijn huis overhoop hadden gehaald. Hij keerde Duitsland de rug toe, maar voor hij zich definitief in Amerika vestigde, hing hij nog een zestal maanden rond in ons land.

Vrijdag opende de gratis fototentoonstelling Een gewilde vluchteling in het Red Star Line Museum in Antwerpen. Albert Einstein reisde regelmatig met de rederij vanuit Antwerpen naar Amerika. De in de jaren 1930 wereldberoemde natuurkundige werd door de Antwerpse pers vaak gefotografeerd bij zijn passage. In de expo ligt de originele passagierslijst van de Belgenland, het schip dat hem uiteindelijk definitief naar Amerika bracht. James Ensor was maar één van de vele beroemdheden die Einstein ontmoette terwijl hij in ons land verbleef. De expo gaat ook na in welke Antwerpse hotels hij verbleef. Stap zeker ook binnen in het betalende deel van het Red Star Line Museum waar het verhaal van de duizenden landverhuizers aan bod komt.

www.redstarline.be

2. Selfie in het park (West-Vlaanderen)

Einstein was bevriend met professor Arthur De Groodt uit Mortsel. Het was deze familie die Einstein en zijn gezin kon overtuigen om zich in een vakantievilla in De Haan te vestigen. Het werd Villa Savoyarde in de Shakespearelaan 3, in het hart van de Concessie met zijn vele villa’s in cottagestijl. Het gezin woonde er van maart tot september 1933, onder het toeziend oog van de Staatsveiligheid. Stiefdochter Margot kreeg er in de duinen schilderlessen van kunstschilder Alfons Blomme. Einstein zelf maakte wandelingen in de duinen en de bossen rondom De Haan. In de namiddag zocht hij een terrasje op waar hij een koffie dronk. In de Normandiëlaan staat midden een rozenparkje een bank met een zittende Einstein. Je kan er een selfie nemen naast de beroemdste natuurkundige na Stephen Hawking. Met de wandeling In de voetsporen van Einstein ontdek je de hele villawijk.

www.visitdehaan.be

3. Duim omhoog voor Zimmer (Antwerpen)

Horlogemaker Louis Zimmer uit Lier creëerde met de Wonderklok zijn magnum opus. In 1938 werd de klok verscheept naar New York waar ze werd voorgesteld in het Museum of Science and Industry in het Rockefeller Center. Duizenden bezoekers stonden stil voor de wonderbaarlijke 2.041 kilogram zware klok met zijn 93 wijzerplaten en 14 automaten. Verdeeld over drie panelen geeft de klok de sterrentijd, de Belgische tijd en de decimale tijd aan. Er is nog meer op te zien, zoals de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld die één omwenteling maakt per 25.800 jaar. Dat is dezelfde snelheid als waarmee de aarde om haar as kantelt. Op donderdag 18 augustus 1938 kwam Einstein de klok bewonderen. Die dag nog pende hij een brief met felicitaties naar Louis Zimmer. In 1960 verhuisde de klok definitief naar het Zimmermuseum in Lier waar je ze vandaag nog steeds kan bekijken.

www.zimmertoren.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier