Maak een reis door de ruimte … in eigen land

Er is bier in de ruimte! Rond de dwergster Trappist-1, een Belgische ontdekking, zijn zeven planeten gevonden die op onze Aarde lijken. Ze zijn bovendien ook leefbaar. Heb jij ook al gedroomd over leven in de ruimte? Wat is er buiten onze Melkweg? Je hoeft niet ver te reizen om het antwoord te ontdekken…

Euro Space Center

Ontdek de ruimte in het vrijetijds- en ontdekkingspark Euro Space Center in Transinne (Luxemburg). Duik in de wondere wereld van de astronauten en herbeleef de highlights van de ruimtevaart. Ontdek voorwerpen uit ons dagelijks leven die werden uitgevonden dankzij de ruimtetechnologie. Een spektakelparcours dompelt je onder in een boeiend universum en de dynamische 5D-cinema is een lust voor het oog. Je kan ook buiten een avontuur beleven met het tablet-rollenspel Space Heroes. Kies één van de vijf helden en neem deel aan een ruimtemissie. Je kan ook het planetarium bezoeken of op de maan wandelen met een Virtual Reality-headset.

Info: www.eurospacecenter.be

Planetarium Brussel

Onze hoofdstad is de ideale plek om meer over het universum te ontdekken. In het Planetarium aan de Heizel bewonder je de sterrenhemel, geprojecteerd op een groot scherm van 360°. Verder kun je de lancering van een raket bijwonen, de Aarde bekijken vanuit het heelal, het internationaal ruimtestation bezoeken, over de oppervlakte van Mars vliegen, de ringen van Saturnus benaderen … De mogelijkheden zijn – net als het universum – eindeloos.

Info: www.planetarium.be

Cosmodrome

In Kattevennen, de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, verken je de kosmos. Ben je klaar voor een spannende ontdekkingstocht langsheen sterren, planeten en andere mysterieuze fenomenen? In de full dome zaal van de Cosmodrome beleef je een onvergetelijk ruimteavontuur. In 360° reis je tussen de sterren en kometen naar het verleden, het heden en de toekomst. Breng ook een bezoek aan het observatorium waar je alles te weten komt over sterren en planeten, maar ook over kometen, meteoren en andere hemellichamen. Met behulp van een superlange telescoop kan je bij helder weer de zon waarnemen.

Info: www.kattevennen.be

Sterrenwachten in Vlaanderen

Ook elders in Vlaanderen kan je naar de sterren kijken. Als je meer wil leren over de ruimte en de kosmos, kan je in iedere provincie een ‘hotspot’ vinden. In Cozmix (Brugge) kan je met telescopen de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij zien. Dit kan ook in het Iris Astrolab in Ieper. De volkssterrenwacht Armand Pien (Gent) heeft de oudste telescoop van Europa met een nog steeds functioneel volgsysteem. In Hove is er sterrenwacht Urania, waar je op 2 juli naar de Zonnekijkdag kan. Ook Mira (Grimbergen) heeft hier activiteiten rond gepland, net als de andere sterrenwachten.

Info: www.volkssterrenwachten.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier