Ontdek magische plekken: 4 x ondergronds op avontuur

Mag het ook eens iets anders zijn? Wat dacht je van fascinerende bezienswaardigheden die nooit het daglicht zien, vanwege te diep onder de grond. Wij daalden 4 keer in de donkere diepte af, en vonden er de meest onwaarschijnlijke plekjes.

1. De Commandobunker in Kemmel

In volle Koude Oorlog – begin de jaren 50 van de vorige eeuw – bouwden België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland een geheime coördinatiebunker, bedoeld om van daaruit West-Europa te verdedigen tegen gevaar vanuit de USSR. In 1963 krijgt de bunker dan toch een bestemming: als hoofdkwartier in geval van oorlog en conflict.

Ondertussen zijn we 2017, en de Commandobunker Kemmel is een museum geworden waarbij je ondergronds getuige bent van de Koude Oorlog, een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning.

Lettingstraat 64, 8950 Heuvelland (Dranouter) – dinsdag en zaterdag om 10u, 11u45, 13u30 en 15u15 – info: 057 45 04 55

2. Onder een paleis

Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Van de 12de tot de 18de eeuw was dit de hub van Keizer Karel en de Europese adel. Tot een brand het gebouw verwoestte. Vele resten bleven evenwel nog intact, alleen verdwenen ze … onder de grond. Nu is het een betoverende archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Je ontdekt er de hoofdgebouwen van het paleis en flaneert door de ondergrondse Isabellastraat. Bovengronds kun je een bezoek brengen aan het museum van de Coudenberg.

Coudenbergpaleis, Paleizenplein 7, 1000 Brussel – info: www.coudenberg.brussels

3. De mijnen in

Overhead of young girl in orange life preserver

Een bezoekje aan C-mine in Genk is een verplicht nummer wil je ondergronds op expeditie. Het belevingsparcours is een avontuurlijke tocht waarbij je ondergedompeld wordt in de boeiende verhalen van de mijn. Je daalt er tot 6 meter onder de grond, waar je verrassende installaties van bekende artiesten kunt bewonderen. Na je ondergrondse avontuur gaat het de hoogte in, met de beklimming van de meer dan 60 meter hoge schachtbok op het plein.

C-mine, Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk – info: www.c-mine.be

4. De Antwerpse Ruien

Antwerpen zag er tijdens de middeleeuwen helemaal anders uit: ruien, vlieten en vesten doorkruisten de stad. Het was een net van waterwegen dat Antwerpen voorzag van drinkbaar water. Later werden de ruien riolen, en nog later werden ze overwelfd. Vandaag kun je ze bezoeken middels een avontuurlijke wandeling en/of boottochtje onder de grond. Je passeert er langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, je neemt een kijkje in de onderbuik van de stad en luistert naar geheimzinnige anekdotes en weetjes uit een ver en recent verleden. De ondergrondse wandeling begint aan het Ruihuis en eindigt in het Stadsmagazijn.

Ruihuis, Suikerrui 21, 2000 Antwerpen – info: www.ruien.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier