Ontdek Afrika, Jeruzalem, Azië en Turkije in eigen land!

Het vliegtuig nemen om exotische oorden op te zoeken? Dat hoeft niet! Andere culturen ontdekken, kan ook in eigen land: Brussel heeft een Congolese en een Aziatische wijk, Antwerpen een joodse buurt en in sommige Gentse straten waan je je in Turkije!

Matongé

In de omgeving van de Naamse Poort is Brussel op zijn kleurrijkst. In het hart van de Europese hoofdstad waan je je in Zwart Afrika. Kleurrijke stoffenwinkels, muziekwinkels waar Youssou N’dour uit de luidsprekers knalt en waar op djembés wordt getrommeld, groenten- en fruitstalletjes vol exotische vruchten,… Hier vind je het allemaal! Honderd jaar geleden was de buurt rond de Naamse Poort het politieke centrum van Congo. Maar de wijk kwam pas echt tot leven na de expo in ’58. De naam ‘Matongé’ dateert uit de jaren zeventig en betekent ‘struikje’ in een dialect uit Kinshasa. Start jouw wandeling op het Koningsplein of het Troonplein en eindig in de buurt van de Naamse Poort.

Tip: ‘s avonds en in het weekend is Matongé nog levendiger.

Joodse wijk

BRU86 - 20030910 - ANTWERP, BELGIUM : Illustration picture shows some traditionel jews in front of Diamanthandel as police made some house search in Antwerp diamond area, Wednesday 10 September 2003, linked with other house search in Brussels for enquiry on a laundering case. BELGA PHOTO PETER DE VOECHT

Wie af en toe Antwerpen bezoekt, zal ongetwijfeld al Joden opgemerkt hebben. Met hun typische klederdracht vallen ze meteen op. In de Scheldestad wonen zowat 20.000 orthodoxe Joden, voornamelijk tussen het Centraal Station en het Stadspark. De wijk wordt ook wel aangeduid als het Jeruzalem van het Noorden. In de Vestingstraat, Rijfstraat en Hoeveniersstraat vind je veel diamantzaakjes. In het Diamantmuseum kom je alles te weten over de achtergrond van de bijzonder waardevolle steentjes.

Tip: de restaurants, ambachtswinkeltjes, delicatessenzaken en de vele juweliers zijn ook op zondag open.

Little Asia

BRUSSELS CHINESE NEW YEAR CELEBRATIONSBij niet-Brusselaars is het amper bekend, maar onze hoofdstad is wel degelijk een Chinatown rijk. Of eigenlijk is Little Asia een betere omschrijving. In de jaren ‘80 groeide tussen het Beursplein, de Oude Graanmarkt, het Sint-Goriksplein en de Melsensstraat een Aziatische handelsbuurt. Momenteel bevinden er zich zo’n 50-tal winkels en horecazaken, die door een verscheiden Aziatisch publiek worden uitgebaat.

Tip: start je trip aan de Dansaertstraat. Aan de ene kant vind je de overwegend Vietnamese Van Praetstraat en aan de overkant de eerder Chinese Sint-Katelijnestraat.

Klein Turkije

De Gentse straat Klein Turkije bevindt zich aan de Korenmarkt, maar de echte Turkse wijk tref je elders aan: in de omgeving van het Sluizeken en de Dampoort, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt. Breng een bezoek aan de Grote Moskee in de Kazemattenstraat, spring binnen in een stoffen- en tapijtenwinkel, drink een lekkere appelthee en geniet van köfte (Turkse vleesballetjes), mezze of Turkse pizza in een van de vele uitstekende en goedkope restaurantjes.

Tip: Breng een bezoek aan de Turkse buurt in Gent wanneer Besiktas, Galatasaray of als het nationale voetbalelftal speelt: ambiance verzekerd!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier